Recent Post

Sunday, May 27, 2018




Bagi pencinta BBQ pastinya akan gemar dengan port makan yang kami baru jumpa ni, 
BBQ Lamb KL, Kemensah. Pernah viral kerana konsepnya yang memberi anda peluang merasai makan dalam sungai. Ye, betul! Bukan tepi sungai tapi dalam sungai haha.



Meja makan direndam dalam sungai dan kita duduk makan lunch bbq yang enak sambil arus air sungai mengalir membasahi kaki. Kawasan sekitar pula memang sesuai bagi mereka yang inginkan kelainan dan lari sebentar dari suasana bandar. Kami sangat terkejut bila sampai ke sana kerana suasana menghijau dengan bunyi desiran sungai memberikan kami impresi pertama yang mengagumkan. Tak sangka di KL kita ada port makan saujana mata memandang macam ni.



Tapi memandangkan sekarang bulan Ramadan, kita tak boleh lah makan lunch kan bagi yang muslim. Tapi kita ada menu special sempena Ramadan.

Set berbuka puasa BBQ Lamb KL Kemensah ada 3 set special.

🍖MEAT SET: RM188
kombinasi lamb dan beef (yang ni signature dish)


. 🐦 BIRD SET: RM168
ada puyuh, smoked chicken breast, itik(ni favourite! lembut gilaaa) & grilled chicken wings


. 🦀 SEAFOOD SET: RM188
Yang ni campur soft shell crabs, salmon, sotong, and cheesy lobster


Korang boleh pilih nak set yang mana, semuanya ada speciality masing-masing. 1 set untuk 4 orang makan dengan free- flow nasi tau tapi sebenarnya kalau nak bawa lebih orang cukup sahaja untuk share! Cuma nasi kena bayar secara berasingan untuk mereka yang datang lebih dari 4 orang.

Sejujurnya BBQ Lamb di sini antara yang terbaik pernah kami rasa, wajarlah setiap bulan ribuan pengunjung yang datang ke sini. Paling mengejutkan yang datang ke sini bukan sahaja orang Malaysia dari berbilang bangsa (menurut tauke En Zainuddin, pengunjung chinese antara yang paling ramai datang) tetapi juga pengunjung dari luar negara.

Semasa kami datang memang tempahan dah hampir fully booked so kalau anda berminat nak rasa makan di sini saya suggest booking sekarang bos, jangan tangguh-tangguh!

Alamat (boleh waze) :
BBQ LAMB KL KEMENSAH
Ulu Kelang, 68000 Ampang Jaya, Selangor.

Telefon: 
012 211 4100

Lokasi (Google Maps): 

Facebook: 

Waktu Operasi: 
Selasa - Ahad (6.00 petang - 11.00 malam)


[Setiap Hari Isnin Tutup]
0

Sunday, May 20, 2018



Bayangkan teknologi dunia yang transparent dengan ekosistem yang lebih interaktif. Urusan perniagaan dan sehari-hari lebih telus tanpa ada selindung. Pastinya lebih banyak masalah rasuah dan penyelewengan dapat diatasi. Itu yang cuba diperjuangkan dengan implementasi teknologi digital lejar oleh ‘Ledgit’. Ledgit adalah sebuah syarikat milik Malaysia tapi mula berkembang dan dikenali di peringkat antarabangsa. Baru-baru ini, Ledgit menganjurkan forum The Future of Blockchain industry’. Forum yang diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur ini bertujuan untuk mendidik masyarakat tentang manfaat teknologi ‘blockchain’ dan ‘cryptocurrency.’



Pada yang tak tahu blockchain ni apa, senang cerita ianya ialah satu teknologi yang kita anggap sebagai pangkalan data yang sangat sistematik. Selalunya orang akan kaitkan Teknologi ‘blockchain’ dengan pelaburan dan pemahaman dari sudut kewangan. Tapi sebenarnya teknologi blockchain ini boleh digunapakai untuk industri apa pun. Itu yang cuba diketengahkan oleh Ledgit untuk rakyat Malaysia.

"Forum ini memberi tumpuan untuk mendidik orang ramai tentang halangan dan jangkaan pada masa akan datang dan seterusnya memanfaatkan teknologi ini untuk pelbagai tujuan. Bukan itu sahaja, kami amat berbangga kerana dapat menganjurkan forum ini sebagai platform perbincangan dan mengubah tanggapan terhadap industri secara keseluruhan" -
kata Ketua Pegawai Eksekutif Ledgit, Encik Ivan Ku.


Dihadiri lebih 1000 orang, forum ini menampilkan Panel penceramah yang pakar dalam industri blockchain antaranya Encik Fengsen, Pengasas Blockhong dan Timbalan Ketua Setiausaha Institut Blockchain Dunia (China), Encik Mark Pui, Pakar Pelaburan Blockchain (Malaysia), Encik Lurion Yee, Pengasas SEDA (Malaysia), En. Yao Han Lim, Ketua Pegawai Eksekutif Blockchain Games Company (Malaysia), Cik Jia Nina, Pengarah Pemasaran Blockchain Games Company (Malaysia) dan Cik Saba Harati, Penyelidik Blockchain Games Company (Iran).
"Kami telah menjemput penceramah yang mempunyai kepakaran dalam industri dari Timur Tengah dan China untuk berkongsi pengetahuan dan pengalaman mereka dengan semua peserta. Oleh itu, kami berharap peserta akan berpeluang untuk memahami industri dari sudut perspektif yang berbeza. Barisan panel adalah dari pelbagai latar belakang dan mempunyai asas yang kukuh dalam industri ini. Dengan menggunakan trend digital terkini, pemilik perniagaan dan pengguna akan dapat memanfaatkan platform yang mempunyai potensi pertumbuhan yang besar dalam industry berlainan,"  - kata Ketua Pegawai Eksekutif Ledgit, Encik Ivan Ku. 
Yang ini ialah Miss Saba dari Iran. Kepakaran dia ialah dalam bidang psikologi dari
Blockchain Games Company.
Namanya sama seperti isteri saya hahaha
Saya sempat berbual panjang bersama Mr Lurion Yee, Founder SEDA
oragnya muda lagi tapi sangat idealistik







































Satu lagi topik menarik yang dikupas adalah bagaimana implementasi blockchain dalam dunia game. Melalui forum ini akhirnya pendedahan diberikan kepada ibu bapa tentang kebaikan game dalam perkembangan industri di masa hadapan. Dan yang paling menarik sekali, anak-anak boleh menjana pendapatan melalui game dengan teknologi blockchain. Menarik kan?





0



Nak mencari restoran yang menyajikan hidangan seafood yang segar terutama sekali untuk di makan bersama keluarga selalunya terletak jauh dari area Lembah Klang. Kena pergi luar negeri haha. Sampailah bila kami jumpa dengan KungFu Steam Seafood kat Puchong ni. Baru tahu rupanya ada restoran specialize seafood yang dekat!

Memang besar restoran ni, dari jauh boleh nampak sign board dia

Sampai je restoran terus kami teruja tengok ada pondok aquarium depan pintu masuk. Bila kami tanya staf, dorang cakap boleh pilih seafood apa kita nak dari aquarium tu. Wow! Fresh ni. Pastinya kami dah tanya siap-siap tentang cara penyajian sememangnya halal untuk kita makan.

Sebaik sahaja kami masuk duduk di round table, nah ini lah menu yang dihidangkan untuk kami


nampak sedapkan?

Deep fried Oatmeal Prawn with Salad
Live Clam with Ginger Spring Onion



Ni senarai harga menu yang kami makan :

1.Minced Chicken with Egg Tofu RM14.80
2.Sweet & Sout Chicken RM29.80
3.Kong Pao Chicken RM29.80
4.Deep-fried Fish Fillet with Thai Chili Sauce RM28.80
5. Deep-fried Oatmeal Prawn with Salad RM47.80
6. Superior Soup Clam with Mee Hoon RM40.80
7. Live Tiger Prawn in Kam Heong Sauce (300gm) RM 47.80
8. Premium Mud Crab in Butter Milk Sauce - Min. 2pcs RM season price + RM10 each sauce
9. Live Clam with Ginger Spring Onion (500gm) RM34.80


 Tapi yang paling best sekali ialah sebab dia ada nursery room, untuk anak-anak bermain. So boleh lah kita makan dengan aman hahaha
Nursery room. Siap ada TV lagi tau. Credit photo: ilyaleya.com

Siapa berminat nak datang boleh kunjungi:

Alamat | Kungfu Steam Seafood, Puchong
13A, Jalan Puteri 7/13A, Bandar Puteri, 47100 Puchong, Selangor

No Telefon | 016 - 213 2828

0


Hari tu Saba mengidam nak makan nasi beralaskan daun pisang. Mana nak cari kat tengah KL ni, lepas tu kawan-kawan blogger ajak ke Berjaya Time square. Terkejut kitorang dalam mall pun ada restoran berkonsepkan daun pisang. Memang rare!

Menu pertama yang saya rasa ialah Set Nasi Lemak Ayam Goreng. Sekali dengan Teh Tarik Lawa tu. Tengoklah buihnya yang melimpah-limpah. Best betul!

Nesi Lemak Ayam Goreng : RM11.90
Teh Tarik Lawa : RM4.90




Lepas makan nasi lemak, Kitorang bantai pula Set Craving, yang jadi signature dish kat sini
banyakkk betul portion dia pergh!

Set craving daun pisang (nasi 3 jenis sayur, papadom dgn 4 jenis kuah kari tak termasuk lauk berat) RM12.90. Rate lauk berat dalam RM3.50 - 9.90 (RM3.50 tu ikan bilis goreng tepung, ayam goreng RM5.90 kalau lauk hebat-hebat macam sotong, kambing RM9.90)

nak harga lebih details boleh tengok ni:





.
Nak ke sini mudah je, sy suggest jgn parking dlm times square, parking kat tepi times square belah kanan, RM5 per entry, keluar parking, masuk Timessquare terus jumpa restoran ni betul-betul kat drop off vallet west entrance.



Lokasi

BananaBro
Berjaya Times Square, LG-59B, Jalan Imbi, Imbi, 
55100 Kuala Lumpur

Outlet Opening Hours : 8.30am-10pm
(served 8.30am-11am & 3pm-6pm)
Contact Number : +60327324605

Banana Leaf served : 11am - 9.30pm

Facebook:
https://www.instagram.com/bananabromy/
0

Saturday, April 21, 2018

Bersempena Ramadhan yang bakal menjelang, tahun ini Arina Skyview menampilkan tema ‘Iftar in the Sky’ untuk sajian buffet Ramadhan sesuai dengan temanya kita terasa seolah-olah sedang berbuka puasa di awangan.

Arina Skyview cukup terkenal dengan pemandangan panoramanya yang memukau. Mana tidaknya, dari tingkat tertinggi di sebuah menara di pusat bandaraya anda pasti dapat bayangkan suasana 360 darjah pemandangan Kuala Lumpur yang tersergam indah bangunan KLCC megah di sisi kanan ruang makan Arina Skyview. Dengan keluasan 3000 kaki persegi Arina Skyview boleh menempatkan sehingga 200 orang tetamu dengan keadaan selesa.



Ditambah pula dengan menu-menu yang disajikan hasil tangan Chef Sabirin Mohd Yusof dan team beliau yang terdiri daripada puluhan hidangan masakan melayu kontemporari seperti kambing golek, kari kepala ikan, Ayam masak Kurma, Sambal sotong, Rendang daging, udang masak sambal,sup tulang rawan dan pelbagai lagi melengkapkan pengalaman berbuka puasa yang luar biasa untuk tetamu yang datang.

Kambing dan Ayam Golek

Barisan sajian Melayu kontemporari
Ayam masak kurma dan rendang daging



Kambing Bakar

Untuk hidangan pencuci mulut pula, disediakan pengat durian beserta pulut kukus, kuih muih tradisi seperti kuih cara, apam, karipap, onde-onde dan aneka pilihan buah-buahan tempatan membuatkan kita mengimbau suasana di kampung halaman.

Kuih tradisi Melayu


Pengat durian dan pulut kukus

Aneka buah-buahan tempatan


Bukan itu sahaja, pihak Arina Skyview juga menyediakan ruangan untuk solat berjemaah maghrib, isyak dan terawih dengan Imam tetap yang disediakan khas bersempena Ramadhan kali ini.

Kepada yang berminat untuk mengalami suasana berbuka puasa ‘di awangan’ bersama Arina Skyview boleh membuat tempahan dengan kadar RM68 seorang atau pun RM58 untuk early bird promotion.

Sebarang pertanyaan lanjut dan tempahan boleh hubungi terus +60322027468 / +60127087135


0


Rombongan Road To Agro Tourism siri 5 ke Bagan Datuk dimulakan dengan lawatan kami ke Kilang Fiber, tempat memproses sabut kelapa. Di mana serat kelapa diasingkan sehingga membentuk fibre untuk kegunaan industri, seperti alas kerusi kereta, dan tali.






Selain dari Kilang Fiber kami juga sempat melawat kilang santan. Rupanya jenama Santan yang selalu kita guna untuk memasak itu kilangnya terletak di Bagan Datuk, jenama Santan merupakan jenama perintis santan berbentuk serbuk di dunia. Kerana itu serbuk santan jenama Santan sangat terkenal di persada antarabangsa.





Selepas selesai di sana, kami juga sempat melawat Mardi Bagan Datuk, untuk melihat sendiri proses pendebungaan pokok kelapa. Proses pendebungaan ni boleh dipanggil sebagai mengahwinkan spesis pokok asal dengan baka berkualiti tinggi. Setiap proses dari pendebungaan sehinggalah buah cukup matang untuk di petik mengambil masa kira-kira 2 tahun.


Kalau ke Bagan Datuk tak sah kalau tak singgah di Beting Beras Basah, tempat bersejarah yang menjadi perhentian ziarah wajib oleh setiap sultan yang ditabalkan sebagai Sultan Perak. Kawasan pantai paya bakau ini masih dipulihara dan telah dinaiktaraf kawasannya jadi sangat sesuai untuk dijadikan salah satu destinasi tumpuan pelancong.



 

Selain itu, terdapat pelbagai lagi hentian yang sempat kami singgah seperti mardi Bagan Datuk, Jeti Pulau Sembilan, dan Rumah Warisan. Namun masa mencemburui untuk trip kali ini. Semoga ada rezeki untuk datang semula ke Bagan Datuk yang pastinya menjanjikan lebih banyak memori menarik di sini.

Terima Kasih kepada Malaysia Tourism Council atas anjuran program 

Road To Agro Tourism siri ke 5!












0




Bagi pencinta tudung bawal pastinya sudah tidak asing lagi dengan jenama Tracync Scarves. Jenama elegan oleh Tracy Yong yang mula memasuki pasaran sejak 2014 tidak pernah gagal menampilkan koleksi yang tampak mewah dengan sentuhan kristal Swarovski.




 

Bersempena Gaya Koleksi Raya 2018 yang dibarisi beberapa jenama lain dalam peragaan fashion muslimah yang berlangsung pada 13 April 2018 di Red Publika baru-baru ini, Tracync Scarves telah melancarkan koleksi baru bertemakan A Tale of Spring.



Sebanyak 24 rekaan tudung bawal premium mudah bentuk dengan pelbagai warna pilihan diragakan. Uniknya rekaan-rekaan ini kerana setiap perincian corak kristal pada tudung Tracync Scarves adalah hasil hand-made. Malah, pembeli juga boleh membuat tempahan reka bentuk custom mengikut cita rasa masing-masing.


 



Untuk tempahan custom boleh terus hubungi terus laman sosial Tracync Scarves di laman web www.tracync.com @ www.facebook.com/tracyncscarves/ @ www.instagram.com/official_tracync

Atau pun boleh terus ke butik The Twiq Label di Bangi Sentral.

0

Sunday, April 15, 2018


Trip kali ni kita melawat daerah yang digelar syurga Kelapa. Mana lagi kalau bukan Bagan Datuk. Bagan Datuk kini sedang giat menjalankan aktiviti pelancongan memandangkan Timbalan Perdana Menteri kita iaitu YAB Dato’ Seri Diraja Dr Ahmad Zahid Hamidi merupakan anak jati Bagan Datuk sendiri turun padang sama-sama berusaha untuk mengangkat Bagan Datuk sebagai destinasi pelancongan utama Malaysia.



Melalui Program Road to Agro Tourism siri ke 5, yang dibawakan khas oleh Majlis Pelancongan Malaysia (MTC) dengan kerjasama Persatuan Pertubuhan Peladang, MARDI, FAMA, Pertubuhan Peladang Kawasan Hutan Melintang, Kraftangan Perak dan Persatuan Homestay Bagan Datuk, pihak media dan bloggers dibawa untuk merasai pengalaman melawat tempat bersejarah Beting Beras Basah, Bagan Datuk Waterfront, Kilang memproses Sabut di Sentosa Fibre Sdn Bhd, Kilang Santan, Ladang Kelapa MARDI dan jeti Blue Tears & Sky Mirror.

Slot khas yang menjadi tarikan lebih kurang 350 orang warga Bagan Datuk, Pelajar kursus Pelancongan UITM Puncak Alam, media dan Bloggers iaitu Sembang Santai bersama YAB Dato’ Seri Diraja Dr Ahmad Zahid Hamidi, Timb. Perdana Menteri Malaysia, En Uzaidi Udanis, Pengerusi Majlis Pelancongan Malaysia dan Dato Wazir, Ketua Pengarah Kementerian Pelancongan Malaysia.


En Uzaidi memberi ucapan aluan sebagai pembuka bicara, menurutnya pelbagai janji dari pihak MITA telah pun berjaya ditunaikan antaranya  usaha menarik lebih 1juta pelancong dari China telah pun ditunaikan.

YAB Dato’ Seri Diraja Dr Ahmad Zahid Hamidi kemudian menyarankan pertubuhan Persatuan Pelancongan Bagan Datuk dengan tawaran dana sehingga RM500ribu yang merupakan berita gembira buat warga Bagan Datuk



0

Currently Viewing

Followers

Instagram

Compilation video about us: