Recent Post

Sunday, October 14, 2018


ASSALAMUALAIKUM HI!


Baru – baru ini kami mendapat satu kit hadiah yang istimewa dari Fernleaf Malaysia. Siapa yang tak kenal jenama Fernleaf kan? Dari zaman nenek kita, ibu kita, sekarang anak-anak kita pun masih lagi mengamalkan minum susu Fernleaf, tapi tak ramai tahu tentang rahsia di sebalik penghasilan susu ini sebenarnya. Jadi, di entry kali ini kita akan bongkarkan 3 rahsia Fernleaf mengekalkan kualiti susu Fernleaf UHT sejak 140 tahun dahulu.


Sebelum kami bongkarkan rahsia itu, jom kita unboxing bersama – sama isi kit yang kami terima ini. Seperti biasa kami sekeluarga akan excited setiap kali menerima parcel dari abang posmen, cuma kali ini lebih istimewa kerana packaging yang menarik, bukan setakat Adam dan Adwin excited, kami suami isteri pun sama. Kit yang kami terima adalah sebuah insulated bag dengan corak tompok lembu berwarna hitam putih. Bila zip dibuka, bergema panjanglah "waaah" dari mulut Adam dan Adwin. Benda pertama yang menarik perhatian mereka dari isi bag itu ialah mini figura Lembu yang comel. Kami namakannya Miss Moo. Miss Moo tak datang sendiri, tapi sekali dengan replika ladangnya yang siap ada rumput segar dan bendera New Zealand! Bukan itu sahaja, terdapat juga straw mudah bentuk dengan bingkai mata 100 yang flexible dan panjangggg. Paling kami teruja ialah disertakan juga susu Fernleaf UHT 1L sekotak dan 4 kotak susu coklat Fernleaf UHT 200 ML. Sememangnya kegemaran kami sekeluarga. Kadang kala beli yang kotak, dan untuk Adam Adwin, kami memang belikan mereka susu serbuk kanak – kanak 1- 3 tahun. Sebab mereka serasi dan sangat suka! (yang ini tidak ada dalam beg kit tadi cuma beritahu sebab kami memang penggemar dan pengguna susu Fernleaf hihi on daily basis tau!)


Okay, kembali kepada kit yang kami terima tadi. Dalam itu juga ada pamplet tentang Fernleaf, yang mengandungi informasi rahsia yang kami ingin kongsikan ni. Secara dasarnya, kalau kita sebut susu, mestilah kita fikir semua susu ini semua nya sama bagus. Betul tak? Tapi rupanya tidak ya. 

3 Rahsia kebaikan susu Fernleaf UHT dari New Zealand




1) Rumput

Pertama sekali, dari asal susu itu sendiri sebenarnya adalah 100% susu dari New Zealand. Wah, teruja pula bila fikir, selama ini kami minum susu import lah? Lepas ini tengok Fernleaf, ingat New Zealand. New Zealand sememangnya terkenal dengan suasana semulajadi dan alam sekitar yang dikatakan antara yang terbaik di dunia. Kawasan meragut rumput di sana terpelihara dengan iklim yang sesuai dimana kadar hujan yang baik dan menerima cahaya matahari yang banyak. Ini membuatkan keadaan rumput di sana lebih segar dan berkhasiat! Lembu-lembu Fernleaf menghabiskan 90% masa mereka meragut rumput dan dibiarkan bebas di ladang tanpa terkurung di dalam kandang membuatkan lembu-lembu Fernleaf lebih sihat, gembira dan bebas stress. 




2) Semulajadi

Sambil mereka bergembira habiskan 90% masa meragut rumput segar dan lebih terdedah dengan alam pada hari yang cerah, secara tak langsung mereka mendapat Vitamin D yang lebih tinggi dari lembu tenusu yang hidupnya terkurung di dalam kandang. Ditambah pula dengan kualiti rumput yang segar memberikan mereka vitamin A yang cukup. Gaya hidup mereka yang sihat dengan peluang bergerak bebas menjadikan fizikal mereka menghasilkan protein yang cukup. Ini menjadikan susu yang terhasil kaya dengan nutrien penting secara semulajadi tanpa perlu menggunakan milkbooster. Ingatkan ibu menyusu sahaja perlukan milkbooster, rupanya kalau lembu tidak dapat menghasilkan susu dengan baik pun ada milkbooster hihi.



3) Pakar Tenusu 

Jika anda fikir penghasilan susu yang berkualiti tinggi hanya memerlukan lembu tenusu dapat rumput segar dan dapat menghasilkan susu secara semulajadi, sebenarnya kita silap ya. Fernleaf diiktiraf sebagai pakar tenusu dengan lebih 140 tahun pengalaman. Wah, bukan sekejap ya! Malah, untuk pastikan susu Fernleaf yang sampai di tangan pengguna itu benar – benar berkualiti tinggi, mereka harus memastikan bahawa air, udara, rumput serta persekitaran lembu tenusu itu berada dalam kualiti tertinggi pada setiap peringkat sehinggalah produk sampai ke pengguna. Patutlah Adam dan Adwin suka sangat sebab selain rasa sedap, memang penuh dengan khasiat! 100% Mmmmm<3 o:p="">


Jadi, dekat mana anda boleh dapatkan Fernleaf yang diperbuat dengan 100% susu dari New Zealand ini? Insyallah ada sahaja di mana – mana kedai runcit, market berdekatan anda. Ada pilihan full cream, low fat dan chocolate. Dah tahu khasiat dan kualiti yang dijaga oleh Fernleaf buat kami makin yakin dengan pilihan susu harian kami. Alhamdulillah! Jadi, mari lah kita ber ‘Fernleaf’! 100% Mmmmm! Jom tonton video kami ber 'Fernleaf' seisi keluarga!



Untuk maklumat lanjut, update terkini dan sebarang pertanyaan sila hubungi:

0

Friday, October 12, 2018



THE ATLANTIS RESIDENCE

Kami ada terima jemputan bagi talk di Politeknik Merlimau. Sebelum kami ke Politeknik Merlimau, kami mencuba penginapan lain pula iaitu The Atlantis Residence di Kota Laksamana, lokasinya betul-betul di tepi selat Melaka. Wah, kali ini penginapan kami agak berbeza dari sebelum ini kerana kali ini penginapan kami mempunyai fasiliti yang lebih banyak dari kebiasaan apartmen yang pernah kami kunjungi. Bila tengok fasiliti yang disediakan, rasa macam boleh bercuti dan habiskan masa di dalam kawasan residen sahaja. Memang sesuai untuk ibu bapa yang nak bawa keluarga bercuti tapi dalam masa sama kalau boleh nak ada pilihan tak perlu keluar susah – susah hihi.  


Masuk ke dalam unit apartmen kami, terus kami tergamam sebab ruang dalam memang nampak luxury. Benda pertama yang buat kami mulut ternganga adalah apabila kami ke balkoni, dan kami lihat betapa majesticnya kolam renang The Atlantis Residence. Dah macam mini theme park dah! Memang besar sangat dan ada banyak permainan air untuk kanak – kanak. Adam dan Adwin terus excited sangat nak turun ke bawah. Tapi sebelum itu, kami tour dulu satu rumah tengok unit macam mana.


Kali ini, kami pilih unit satu bilik apartment. Ruang tamu sangat luas! Ada sofa empuk dan televisyen di ruang tamu. Cermin yang besar juga membuatkan ruang tamu rasa lebih lapang. 



Kemudian, kami masuk ke dalam bilik tidur. Wah, besar betul ada 1 katil king dan 1 katil single bersebelahan. Memang luas sangat dan boleh tidur dengan selesa 3 – 4 orang dewasa. Tilam dan bantal empuk sangat. Ada bantal dan juga tilam extra kalau tak muat bilik tidur dan nak tidur di luar. Tepi bilik tidur, ada bilik mandi. 


Kemudian, ada dapur dengan kabinet yang besar. Memang cukup semua perkakas seperti dapur masak, kettle, peti sejuk, pinggan mangkuk serta periuk kecil untuk memasak.


Habis tour unit rumah, kami bergegas turun ke bawah. Memang dah tak sabar sangat Adam dan Adwin nak main air. Bila kami sampai di tingkat bawah, terus mereka berlari ke tempat mandi memang teruja betul, dengan ekspresi "Wahhh" nya yang panjang betul . Kolam terbahagi kepada dua, iaitu untuk kanak – kanak dan dewasa. Memang luas sangat kawasan kolam di The Atlantis Residence dalam pool ada banyak permainan, slide dia terus ke air, memang best explore! Kami fikir, malam itu memang Adam Adwin akan tidur awal sebab penat. 






Selepas dah mandi di kolam, Papa pula minta nak pergi mandi jakuzi dan ke sauna. Di sebab kan depan sauna dan jakuzi, ada lagi tempat permainan kanak – kanak jadi sambil tunggu Papa, Mommy teman Adam dan Adwin main gelongsor dan buaian dekat luar. Untuk sauna dan jakuzi, lelaki dan perempuan asing dan tiada yang persendirian atau private section untuk keluarga. Nak masuk ke dalam bilik sauna dan jakuzi perlu tulis nama dan unit dahulu untuk mengelakkan terlebih kapasiti. Jadi, boleh la enjoy dengan tenang menikmati jakuzi dan sauna hihi.



Lupa nak beritahu, kawasan residens ini macam kotak, ada unit A - B - C - D tersusun empat segi dan berhadapan. Playground ada dua, satu depan tempat sauna lelaki di blok B, dan satu lagi untuk di blok A depan tempat wanita. Siap ada tempat duduk untuk melihat pemandangan dan berehat - rehat. Memang sesuai kalau nak buat kerja sambil hirup udara di luar unit rumah.


Fasiliti lain yang disediakan juga adalah gimnasium. Kemas sangat gim dia, dan peralatan juga ada banyak. Untuk mereka yang nak jaga kesihatan dan  tidak mahu terlepas rutin, fasiliti gimnasium memang agak penting untuk ada walaupun ketika bercuti.


Bukan itu sahaja, ada lagi facility yang membuatkan The Atlantis sangat outstanding. Iaitu Glass Bridge. Dimana kita boleh berdiri di atas platform kaca dari aras 24 yang memboleh kan kita terus lihat ke bawah. Menggerunkan tapi Adam Adwin excited pula lompat - lompat atas gelas tu! Kita yang seram tengok.


Keseluruhannya, penginapan kami di The Atlantis Residence sangat memuaskan tanpa perlu pergi jauh atau keluar pun dari residensi sebab lengkap fasiliti untuk kami. Ada masa kami pergi mandi ke kolam renang yang bak mini theme park tu, ataupun pergi ke playground serta melawat jambatan kaca. Kalau untuk suami pula, dia ke sauna, jakuzi dan juga gimnasium untuk isi masa terluang. Untuk mommy, rest! Jadi, semua pun puas hati hihi. Tapi, kalau nak keluar explore Melaka pun tiada masalah sebab memang dekat je dengan Banda Hilir, Pantai Klebang semua, sekitar 10 -1 5 minit sahaja. Jadi, siapa yang berminat untuk buat tempahan, boleh hubungi terus ke nombor ini 

0122059975
InnStay Apartment

 Selamat bercuti!


Kalau anda nak tengok video penuh semasa kami di sana boleh tonton video ini:


0

Thursday, October 11, 2018





Haritu ada terbaca artikel viral pasal dilema suami hantar isteri bersalin hospital government sebab Dr Lelaki. Sememangnya bila memilih hospital kerajaan untuk bersalin kita tak boleh nak demand yang menguruskan isteri kita dari A-Z adalah perempuan. Even FPP pun adakalanya terlepas juga dapat MO lelaki yang check rahim isteri walaupun pakar yang kita bayar adalah perempuan. Melainkan ada special case macam kembar etc. kalau ada yang dapat dari mula checkup sampai habis perempuan memang bernasib baik.


Jadi post ni untuk reference suami yang first time nak bawa isteri bersalin kat hospital swasta (klang valley) yang syariah compliance, jadi anda tahu what to expect dan costing macam mana. Saya tak tahu hospital lain, tapi hospital yang kami pilih ni ialah hospital Andorra kat seri kembangan. Saya ceritakan dari segi kronologi costing dari mula sampai baby lahir. Setiap orang mungkin tak sama tapi ini apa yang berlaku kat kami yang saya rasa kos paling minimal untuk hospital ni sebab bersalin normal tanpa komplikasi.
.
Syarat untuk bersalin di hospital ni kena minimum 2 kali buat checkup. Sekali check up dalam RM200-400. Sebelum checkup boleh tanya promosi apa yang berlangsung, refer pada kaunter atau team marketing, paling mudah follow social media hospital tu. Kadang-kadang ada promosilah, ada contest lah, ada campaign lah, kalau ada, dah boleh jimat. Tanya je, tak salah tanya. 
.
Jadi kami tanya pakej apa yang ada dan terus bayar deposit RM500 untuk lock harga promosi yang ada masa tu, kami nasib baik sempat sebab masa lock harga tu dah nak tamat tempoh promosi, so dapat jimat dalam RM700. Cukup 2 kali checkup okay dah, yang lain nak checkup kat Klinik Kesihatan biasa tak ada masalah.
.
Bila isteri keluar tanda nak bersalin, sama ada darah atau leaking korang kena cepat-cepat ke hospital. Kalau darah yang keluar, kena tau darah yang macam mana. Kalau sikit, macam masa mula-mula perempuan nak datang haid then boleh relax dulu. Kadang-kadang makan hari juga tu baru tiba masa dia untuk bersalin . Tapi kalau banyak then segera lah ke hospital sebab laluan dah buka lah tu.
.
Kalau leaking pula means ada cecair yang keluar disebabkan air ketuban. Air ketuban boleh pecah sama ada dari bawah atau atas. Kalau dari atas air akan keluar dripping. Kena catat pukul berapa berlaku dripping sebab tu menentukan sama ada anak kena tahan untuk antibiotik. Kalau anak lahir lebih 12 jam dari masa dripping kemungkinan tinggi untuk kena antibiotik sebab suspek ada jangkitan since ada kebocoran pada selaput ketuban (kita tak nak anak kena antibiotik sebab baby akan kena warded at least 3 hari) Tapi kalau air ketuban pecah dari bawah (lagi pula kalau melimpah) then korang ada kurang dari sejam je baby nak lahir so sila memecut ke hospital. 
.
Nak pecut ke mana? pergi bahagian emergency. di sini doctor akan check bukaan jalan untuk baby keluar dah berapa cm. Kalau lebih 4 cm korang boleh lega sebab tak perlu induce. Induce ni apa? buat masa ni korang just perlu faham kalau induce ni maksudnya wife akan sakit dan kita kena bayar lebih, berapa lebih? Kalau kat Andorra untuk induce akan tambah extra charge RM1200 sebab tu lebih baik tak payah induce. Jadi bila korang dah sampai emergency berdoalah bukaan dah at least 4 cm. 
.
Macam saba, masa tu baru 2cm. So doctor di emergency akan suggest induce so suami kena buat keputusan nak induce masa tu atau tunggu dalam tempoh 24 jam. Saya kata tunggu.
.
Bila tunggu means kena masuk ward. Kos kita kena bayar begantung berapa lama kita warded. Sebab tu orang tua-tua suggest kalau belum nak beranak jangan masuk hospital lagi, lagi-lagi kalau swasta. Kesian kat isteri kena tunggu lama dah lah sikit-sikit kena check bukaan, sakit ok. Tapi paling sedih ialah di hari-hari terakhir sebelum pantang dia kena spend masa kat hospital sedangkan dia patut bersuka ria makan makanan yang dia tak boleh makan semasa pantang. Bayangkan kalau pantang at least 44hari kena tahan nafsu makan tak boleh makan banyak benda, seksa weh. Jadi bawalah isteri anda makan puas-puas. 
.
Saya selalu bagi advice kat wife supaya makan sekadar rasa jangan sampai kenyang barai sebab tak nak anak dalam perut besar sangat. Kalau baby besar, nanti susah nak keluar, kemungkinan isteri kena czer (czer ialah operate, kos czer di hosp swasta average RM7k ke RM15k) paling tak pun mungkin rahim akan koyak bila melahirkan. Bila koyak kena jahit dan sakit kat isteri, ambil masa nak sembuh then akan lagi banyak pantang larang. So janganlah suka-suka request baby orang lahir besar gebu, nak gebu tunggu kat luar bila dah lahir.

Bila dah bagitahu keputusan kita kat doctor yang kita nak tunggu, suami akan dibawa ke kaunter untuk bayar kos kita datang emergency tadi dalam RM176. Kemudian kita diminta bayar deposit RM1000 baru boleh masuk ward, since sebelum ni saya dah pernah bayar deposit RM500 so kena tambah je lah lagi RM500 untuk cukupkan RM1000.
Lepas dah bayar, kita akan dapat no bilik bergantung pada pakej apa yang kita ambil kalau ada duit lebih, bolehlah ambil single bed, bilik privacy harga sekarang dalam RM3999, kalau 2 bedded RM3299 maksudnya 1 bilik kongsi dengan sorang lagi patient lain. Kalau yang macam kami ambil ni 4 bedded RM2799. Kami ambil paling basic sebab pada saya beza setiap pakej cuma jenis bilik, yang lain contohnya facilities, labour room semua sama. Lagi pun 1 malam je boleh jimat RM500 

Bak kata wife , dia lebih suka gunakan duit lebihan tu untuk upgrade service semasa pantang. Sebab masa pantang ni lah yang menentukan cepat ke tak sihat dan of course untuk penjagaan badan. 
.

Okay lepas tu kita akan dipanggil naik ke bilik melalui laluan khas. Bila dah masuk bilik, kita akan dilayan dengan mesra oleh sister. Ditunjukkan dengan facilities yang ada cthnya tandas kat mana, penggunaan katil, sofa bed utk suami, shower kit, etc.
Lepas tu akan ada yang datang suruh pilih menu untuk makan. Pakej yang kita ambil dah termasuk makan, sehari 3 kali. Sarapan, makan tengahari dan makan malam. Makan memang mewah, steak, ribeye, macam-macam! platting dia dah macam hotel. Berbaloi lah dengan pakej yang dibayar sebab kos untuk makan saja RM200 sehari so jangan lah bazirkan. Tapi jangan expect masuk je terus dapat makan, contoh macam kami masuk dalam pukul 11 pagi, lunch kena beli sendiri kat luar.
Kemudian doctor akan datang check bukaan lagi. Masa tu baru 3cm. Sekali lagi doctor tanya nak tunggu atau induce? Kami nak tunggu. Doctor advice untuk wife jalan-jalan untuk permudahkan bukaan. Wife bukan takat berjalan siap squat ketuk ketampi semua πŸ˜‚
.
selepas beberapa jam check lagi alhamdulillah dah 5 cm, so tak perlu induce dan boleh terus masuk labour room. Labour room dia selesa memang bergema seluruh kawasan alunan ayat-ayat quran, notis amalan bacaan, doa-doa, untuk permudahkan bersalin, siap ada air zam-zam, kurma dan dried fruits untuk wife. bilik labour room luas selesa, sunyi dan tenang. Masa kami kat sana tak ada pula dengar orang meraung ke apa. Berbeza dengan masa kat labour room first pregnancy dulu, even saya kat luar kawasan labour boleh dengar ibu-ibu menjerit bertarung nak bersalin.


Dalam 40 minit wife mengalami contraction, tak ada ambil injection tahan sakit, cuma ubat baby selamat lahir dengan normal dan saya berada di sisi dari mula sampai selesai. 
Alhamdulillah lepas check condition (ayah-ayah disarankan check keadaan fizikal anak, bilangan jari, anggota badan etc) dan timbang berat baby. Esoknya baby dikhatankan (RM70) dan buat ujian pendengaran (RM80) untuk 2 perkara ni adalah optional. Boleh je buat tempat lain.

Semua costing di atas adalah harga semasa (16/10/2018)

---------------------------------------------------

Di bawah pula adalah total kos sebenar ikut resit untuk kes saya yang dapat Harga Promosi 
RM2699 (termasuk baby charge)

First Checkup : 10/7/2018 = RM220
Bayar deposit lock harga promosi : 14/7/2018 = RM500
Second Checkup : 07/08/2018 = RM225
Third Checkup : 20/08/2018 = RM225
Fourth Check up : 18/9/2018 = RM301.15
Emergency Fee: 24/9/2018 = RM176.30
2nd Deposit : 24/9/2018 = RM500

Discharge Fee: 25/9/2018 (RM2123.75) Breakdown fee seperti berikut:
Ward = RM1699 (lepas tolak deposit)
Kos lain-lain (medical supplies, nursing, pharmacy, lab) = RM239.75
*Lab (Full Blood Count) = RM35 (sebab leaking more than 12 hours)
*Circumcision (Sunat)  = RM70
*Hearing test = RM80

*optional

Total semua sekali untuk kami termasuk checkup from first time datang Andorra = RM4271.20
Tapi andai kata anda hanya checkup 2 kali, tak ambil Hearing test, tak Sunat, tak perlu test Lab untuk check darah kos anda lebih kurang = RM3626.20

dan untuk harga terkini anda kena lebihkan budget sikit untuk baby charge, kalau tak silap dalam RM700 extra dari harga RM3626.20 tapi kelebihannya dapat free hearing test + home nursing

Semoga perkongsian ini dapat memberi sedikit gambaran anggaran kos supaya korang boleh start rancang budget. All the best! Doakan puteri saya sihat walafiat dan membesar jadi hamba Allah yang bermanfaat untuk ummah seperti namanya Adwa Qowiyyah.

0

Saturday, October 6, 2018

THE WAVE RESIDENCE



Seminggu sebelum Saba bersalin, alhamdulillah kami sempat ke Melaka untuk short getaway dan juga atas urusan kerja. Kali ini kami menginap di The Wave Residence Kota Laksamana, sebuah apartment baru yang lokasi nya sangat strategik. Hanya 10 minit dari Bandar Hilir, Pantai Klebang, Kuih keria antarabangsa yang famous tu, coconut shake original Klebang, Asam Pedas Claypot (wah kenapa semua makanan ni?). Semua memang berdekatan sangat!

Jadi, kembali kepada The Wave Residence. Apa yang best tentang penginapan kami kali ini?

Kebiasaannya kalau kami ke Melaka, kami akan tinggal di hotel. Tapi kali ini buat pertama kali nya kami ubah angin dan mencuba untuk duduk di apartment. Dari jauh dah boleh nampak the Wave Residence kerana exterior design apartment tersebut bentuk ombak. Harga satu malam kami dapat RM180


Lepas ambil kunci, kami terus ke apartment kami. Teruja betul bila masuk rumah, memang seperti rumah idaman yang kami bayangkan. Lengkap dengan semua yang kami diperlukan. Yang paling menarik adalah dapur! Sebab ada gelas kaca. Pertama kali tengok interior design macam ini. Rasa ter inspired terus tengok decor dalam rumah. Suami siap cakap, teringin nak renovate rumah macam tu, sebab memang cantik sangat!


Senang betul kalau nak masak tanpa ada anak – anak kecil datang mengacau tapi dalam masa sama boleh lihat anak bermain dengan selamat di luar. Tapi, sebenarnya, kalau tiada anak kecil pun, rasanya design gelas kaca ini membantu sangat supaya rumah tiadalah penuh dengan bau masakan kalau masak, betul tak? Dan satu lagi yang kami suka sebab dekat sini ada peraturan yang tidak boleh masak makanan tidak halal. Jadi, kalau nak guna perkakas dapur dia seperti periuk kuali, lebih meyakinkan. Kami memang suka kalau tempat menginap ada pilihan untuk masak sendiri, lebih lagi kalau duduk lebih 1 malam. Boleh masak dan jimat!


Untuk unit apartment ini ada dua bilik. Satu bilik utama dan satu bilik tetamu. Memang selesa untuk 4 dewasa dan 3 kanak – kanak atau 6 dewasa. Memang sangat berbaloi. Yang best, siap ada tilam extra kalau ada tetamu tambahan. Boleh tidur dengan selesa, berkampung di ruang tamu atau dalam bilik. Suami sibuk puji tilam empuk macam dekat hotel sebab mereka guna tilam jenama ’Slumberland’. Suami cakap, kalau tidur rasa macam tak nak bangun. Bantal pun empuk, memang rasa macam duduk kat hotel 5 bintang. Malah, untuk rumah yang kami duduk ini pula untung mengadap Selat Melaka, jadi kalau buka langsir memang view terbaik!


Ruang tamu pun selesa, tidak ada banyak sangat perabot dan untuk rumah yang kami ini, dapat perabot semua yang child - friendly. Syukur sangat bila anak – anak nak main lari – lari pun rasa selamat. Televisyen pun attach dekat dinding, jadi tak risau sangat.


Kolam renang pula ada 2. Satu untuk dewasa dengan konsep ala-ala infinity pool. 
Satu lagi untuk kanak-kanak



Selain tu, ada juga facilities yang lain contohnya playground, gym, tempat bbq dan tennis court.






Overall, stay kami di The Wave Residence sangat memuaskan. Sangat sesuai untuk mereka yang nak datang bercuti beramai – ramai, dengan keluarga, yang ada anak kecil atau bersama kawan – kawan.

Jadi kalau anda nak bercuti ke Melaka, nak cuba tidur di sini boleh lah contact no. ni:
0122059975
0122059975
0122059975
0

Sunday, May 27, 2018




Bagi pencinta BBQ pastinya akan gemar dengan port makan yang kami baru jumpa ni, 
BBQ Lamb KL, Kemensah. Pernah viral kerana konsepnya yang memberi anda peluang merasai makan dalam sungai. Ye, betul! Bukan tepi sungai tapi dalam sungai haha.



Meja makan direndam dalam sungai dan kita duduk makan lunch bbq yang enak sambil arus air sungai mengalir membasahi kaki. Kawasan sekitar pula memang sesuai bagi mereka yang inginkan kelainan dan lari sebentar dari suasana bandar. Kami sangat terkejut bila sampai ke sana kerana suasana menghijau dengan bunyi desiran sungai memberikan kami impresi pertama yang mengagumkan. Tak sangka di KL kita ada port makan saujana mata memandang macam ni.



Tapi memandangkan sekarang bulan Ramadan, kita tak boleh lah makan lunch kan bagi yang muslim. Tapi kita ada menu special sempena Ramadan.

Set berbuka puasa BBQ Lamb KL Kemensah ada 3 set special.

πŸ–MEAT SET: RM188
kombinasi lamb dan beef (yang ni signature dish)


. 🐦 BIRD SET: RM168
ada puyuh, smoked chicken breast, itik(ni favourite! lembut gilaaa) & grilled chicken wings


. πŸ¦€ SEAFOOD SET: RM188
Yang ni campur soft shell crabs, salmon, sotong, and cheesy lobster


Korang boleh pilih nak set yang mana, semuanya ada speciality masing-masing. 1 set untuk 4 orang makan dengan free- flow nasi tau tapi sebenarnya kalau nak bawa lebih orang cukup sahaja untuk share! Cuma nasi kena bayar secara berasingan untuk mereka yang datang lebih dari 4 orang.

Sejujurnya BBQ Lamb di sini antara yang terbaik pernah kami rasa, wajarlah setiap bulan ribuan pengunjung yang datang ke sini. Paling mengejutkan yang datang ke sini bukan sahaja orang Malaysia dari berbilang bangsa (menurut tauke En Zainuddin, pengunjung chinese antara yang paling ramai datang) tetapi juga pengunjung dari luar negara.

Semasa kami datang memang tempahan dah hampir fully booked so kalau anda berminat nak rasa makan di sini saya suggest booking sekarang bos, jangan tangguh-tangguh!

Alamat (boleh waze) :
BBQ LAMB KL KEMENSAH
Ulu Kelang, 68000 Ampang Jaya, Selangor.

Telefon: 
012 211 4100

Lokasi (Google Maps): 

Facebook: 

Waktu Operasi: 
Selasa - Ahad (6.00 petang - 11.00 malam)


[Setiap Hari Isnin Tutup]
0

Sunday, May 20, 2018



Bayangkan teknologi dunia yang transparent dengan ekosistem yang lebih interaktif. Urusan perniagaan dan sehari-hari lebih telus tanpa ada selindung. Pastinya lebih banyak masalah rasuah dan penyelewengan dapat diatasi. Itu yang cuba diperjuangkan dengan implementasi teknologi digital lejar oleh ‘Ledgit’. Ledgit adalah sebuah syarikat milik Malaysia tapi mula berkembang dan dikenali di peringkat antarabangsa. Baru-baru ini, Ledgit menganjurkan forum The Future of Blockchain industry’. Forum yang diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur ini bertujuan untuk mendidik masyarakat tentang manfaat teknologi ‘blockchain’ dan ‘cryptocurrency.’



Pada yang tak tahu blockchain ni apa, senang cerita ianya ialah satu teknologi yang kita anggap sebagai pangkalan data yang sangat sistematik. Selalunya orang akan kaitkan Teknologi ‘blockchain’ dengan pelaburan dan pemahaman dari sudut kewangan. Tapi sebenarnya teknologi blockchain ini boleh digunapakai untuk industri apa pun. Itu yang cuba diketengahkan oleh Ledgit untuk rakyat Malaysia.

"Forum ini memberi tumpuan untuk mendidik orang ramai tentang halangan dan jangkaan pada masa akan datang dan seterusnya memanfaatkan teknologi ini untuk pelbagai tujuan. Bukan itu sahaja, kami amat berbangga kerana dapat menganjurkan forum ini sebagai platform perbincangan dan mengubah tanggapan terhadap industri secara keseluruhan" -
kata Ketua Pegawai Eksekutif Ledgit, Encik Ivan Ku.


Dihadiri lebih 1000 orang, forum ini menampilkan Panel penceramah yang pakar dalam industri blockchain antaranya Encik Fengsen, Pengasas Blockhong dan Timbalan Ketua Setiausaha Institut Blockchain Dunia (China), Encik Mark Pui, Pakar Pelaburan Blockchain (Malaysia), Encik Lurion Yee, Pengasas SEDA (Malaysia), En. Yao Han Lim, Ketua Pegawai Eksekutif Blockchain Games Company (Malaysia), Cik Jia Nina, Pengarah Pemasaran Blockchain Games Company (Malaysia) dan Cik Saba Harati, Penyelidik Blockchain Games Company (Iran).
"Kami telah menjemput penceramah yang mempunyai kepakaran dalam industri dari Timur Tengah dan China untuk berkongsi pengetahuan dan pengalaman mereka dengan semua peserta. Oleh itu, kami berharap peserta akan berpeluang untuk memahami industri dari sudut perspektif yang berbeza. Barisan panel adalah dari pelbagai latar belakang dan mempunyai asas yang kukuh dalam industri ini. Dengan menggunakan trend digital terkini, pemilik perniagaan dan pengguna akan dapat memanfaatkan platform yang mempunyai potensi pertumbuhan yang besar dalam industry berlainan,"  - kata Ketua Pegawai Eksekutif Ledgit, Encik Ivan Ku. 
Yang ini ialah Miss Saba dari Iran. Kepakaran dia ialah dalam bidang psikologi dari
Blockchain Games Company.
Namanya sama seperti isteri saya hahaha
Saya sempat berbual panjang bersama Mr Lurion Yee, Founder SEDA
oragnya muda lagi tapi sangat idealistik







































Satu lagi topik menarik yang dikupas adalah bagaimana implementasi blockchain dalam dunia game. Melalui forum ini akhirnya pendedahan diberikan kepada ibu bapa tentang kebaikan game dalam perkembangan industri di masa hadapan. Dan yang paling menarik sekali, anak-anak boleh menjana pendapatan melalui game dengan teknologi blockchain. Menarik kan?





0

Currently Viewing

Followers

Instagram

Compilation video about us:

Facebook



Total Pageviews