Recent Post

Sunday, December 3, 2017

Salam hi korang, kali ni nak share pengalaman kami ronda shopping mall terjah restoran dan makan FREE! Yang bestnya sebab korang pun boleh makan free macam kami juga!
Sebelum saya share caranya macam mana, nah! saya nak kongsi pengalaman saya supaya anda tahu what to expect semasa tour makan free ni. Jom!


Kami sampai di Mines Shopping Mall tepat pukul 2 pm selepas selesai solat Zohor. Kemudian kami mendaftarkan diri di kaunter untuk mendapatkan sticker sebagai tanda yang kami ni salah seorang peserta Food tour ini.

Untuk tour ini seramai 90 orang yang terpilih, dan kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan. 
Setelah itu team organiser Foodtopia akan bawa kita restaurant hopping di beberapa restoran terpilih di dalam Mines shopping mall. Untuk tour yang saya join ni restoran-restoran yang saya dapat terjah dimulai dengan Makan Culture, Sepiring, Dubuyo, Kimosasa, Sakae Shushi, dan diakhiri dengan dessert di Ah mah traditional homemade sponge cake. Restoran yang dipilih ni tak tetap, maksudnya mungkin saja untuk tour Makan free korang nanti korang akan dapat makan di restoran yang berbeza.

Makan Culture

Makan Culture ni adalah salah satu rangkaian restoran Sakura Kristal. Pernah dengar kannn? Rangkaian mereka dah lebih 10 tahun dengan 10 branch berbeza seluruh negara. Resepi 10 tahun pengalaman khusus dalam citarasa asia dan western yang dijamin halal, mereka sajikan dengan konsep baru di Makan Culture. Contohnya makanan yang kami jamah ni kombinasi makanan barat iaitu spageti dan ayam masak mentega. namanya Butter Chicken Spaghetti Olio + Ayam Goreng.
Sedap dan mengenyangkan!



Sepiring

Restoran yang khusus dalam menyajikan sajian masakan tradisi Malaysia yang dengan tema moden ini memang sangat menarik! Restoran pun cantik dengan pilihan menu yang pelbagai. Di restoran ini kami dijamukan dengan hidangan Laksa penang yang kaw dan paling fevret saya durian pancake!



Dubuyo

Dubuyo memang specialist dalam hidangan Urban Korean Cuisine. Sememangnya halal dan rasanya mengimbau pengalaman masa saya ke Korea dulu. Semasa kami di restoran ketiga ni, kami disajikan dengan makan tradisi korea iaiti Spicy Toppokki + Korean Spicy wings.
Jangan risau! rasa pedasnya tidak terlalu pedas.



Kimosasa

Baru sahaj dibuka, Kimosasa merupakan Cafe international-style vegetarian pertama di Malaysia. Menghidangkan juadah tanpa daging tetapi menu yang disediakan tetap menyelerakan.  Menu yang disajikan ialah Piza, vegetarian bacon, salad dan smoothies Sour Plum + Mango. Yummie!




Sakae Shushi

Makanan korea sudah, western sudah, local food pun sudah, vegeterian pun sudah seterusnya ialah
makanan jepun pula! Sakae Shushi memang merupakan restoran jepun yang ternama di Malaysia.
Untuk Sakae Shushi kami berpeluang merasa salah satu menu kegemaran di sini iaitu Ebi tempura, Cheese Maki, Mee Soba, Handroll shushi yang digulung fresh oleh chef kerana menurut chef, seaweed yang lembut sukar dikunyah, jadi handroll yang fresh akan membuatkan kepingan rumai laut rangup dan sedap dimakan dengan inti shushi yang enak. Kami juga dapat merasa teh hijau + air bunga yang merupakan kombinasi bunga asli seperti Marigold, Globe amaranth, bunga jasmine dan pelabagai lagi




Ah mah Traditional Homemade Egg Sponge Cake

Akhir sekali, kami dihidangkan dengan kek yang super lembut dan gebu iaitu kek perisa original dan coklat dari resepi tradisi Ah mah. Kek sememangnya viral baru-baru ini kerana rasa dan texturenya yang gebu. 




Hari itu memang kami terkenyang yang amat, jadi kepada anda yang nak juga merasai pengalaman menyertai foodtopia Makan for FREE, boleh follow step by step kat bawah ni:

1 ) Daftar sebagai members CAPITASTAR secara percuma di sini
2 ) Berbelanja sekurang-kurangnya RM30 dalam satu resit
3 ) Tunggu pengumuman dari Facebook Mines Shopping Mall untuk event Foodtopia seterusnya.

Tak ramai yang tahu lagi pasal FREE food tour makan free ni especially orang melayu, jadi grab peluang anda.

Kalau rasa post ni bermanfaat share dengan kawan-kawan juga :D

0

Monday, June 26, 2017

Alhamdulillah, hari itu di beri rezeki untuk menyertai kempen US Fries Fiesta 2017.


Posh U.S. Fries yang sedap dan mengenyangkan!

Kali ni lokasinya terletak di Yellow Brick Road di Jalan Batai, Bukit Damansara. Memang sangat teruja sebab dengar kata kentang dari US ini berkualiti tinggi dan rasa dia memang terbaik. Cuma, waktu sampai di Jalan Batai, parking susah sikit sebab peak hour. Tapi, kawasan sekitar Jalan Batai memang ada banyak restoran dan Yellow Brick Road merupakan yang paling depan sekali, masuk terus jumpa restoran!
Suasana kafe dan restoran sangat selesa dan decor yang cantik. Selepas beberapa minit, menu kentang pertama sampai iaitu Posh U.S. Fries! Memang terliur tengok, portion pun banyak untuk seorang makan.

Kemudian, tak berapa lama selepas itu, menu kentang kedua pula sampai, U.S. Wedges dengan sos bolognese yang portion nya tidak kalah banyak juga. Sekali suap je, menu ini terus jadi favourite! Sebabnya, cukup semua rasa, ada pedas sikit, ada masam, masin dan manis. Rasa macam makan spagheti tapi versi kentang U.S. wedges. Memang sedap sangat!
Inilah U.S. Wedges favourite saya tu!

Di samping menu kentang, Yellow Brick Road juga ada banyak menu pilihan lain, tapi specialty mereka adalah western. Banyak menu minuman yang menarik dan pilihan Saba hari itu adalah Caramel Popcorn Float. Saba memang suka float, suka popcorn dan caramel juga jadi menu air ini memang kena sangat dengan Saba! Another favourite yeay!
Caramel Popcorn Float
Akhirnya, satu menu sahaja dapat habiskan iaitu wedges kemudian Posh U.S. Fries Saba bungkus bawa balik untuk suami dan anak - anak. Jadi, buat siapa yang ingin merasa kentang dari U.S. masih berkesempatan untuk menyertai kempen U.S. Fries Fiesta di Yellow Brick Road atau di mana - mana outlet yang mengambil bahagian. 

US FRIES FIESTA

Yellow Brick Road 
@ Batai Village, Bukit Damansara

 50490, 7, Jalan Batai, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur



0

Sunday, June 18, 2017



Fiesta Kentang US 2017 kini berada di Malaysia!

U.S, Fries Fiesta 2017 memberi peluang kita merasa menu kentang dari USA yang menggiurkan!


Assalamualaikum W.B.T. dan Selamat Menjalani Ibadah Berpuasa 😉 
Buat pertama kalinya, Saba di jemput untuk merasai kentang US pelbagai menu  dalam kempen US Fries Fiesta di salah satu outlet yang mengambil bahagian. Rupanya, US Fries Fiesta ini berlangsung dari 15 Jun 2017 sehingga 30 Julai 2017 dan ini merupakan tahun ke-2 kempen ini di adakan di Malaysia. Kira dalam sebulan setengah macam itu sahaja, jadi kalau nak merasai kentang dari US dalam pelbagai menu, kena cepat lah ke restoran ataupun cafe yang mangambil bahagian dalam  kempen ini ya. 

Antara restoran yang mengambil bahagian adalah:

  • Novotel Hotel
  • Sams Intan
  • Yellow Brick
  • Movida
  • Smores
  • La Bodega
  • Press Room
  • Chaiwala Café
  • Bonne Gilla
  • Nevermine Pub and Bistro

Antara jenis - jenis kentang yang di gunakan dalam kempen ini:

  •  U.S Frozen Wedges
  •  U.S Hashbrown
  •  U.S Straight Cut Fries
  •  U.S Crinkle Cut Fries
  •  U.S Curly Fries

      Melalui kempen ini, banyak juga informasi baru Saba dapat. Tahu tak yang kentang dari US adalah yang sangat berkualiti tinggi? Kentang dari US ini mempunyai peratus 'pepejal' yang tinggi dan rendah kandungan gula. Yang best sebab kentang - kentang US ini dinobatkan sebagai kentang yang paling mengiurkan dan menarik dari rupa, rasa dan tekstur! Siapa nak rasa kentang terbaik kualiti, boleh cepat pergi ke mana - mana outlet yang mengambil bahagian lah ye! 😎


US Fries Fiesta 2017
15 Jun 2017 - 30 Julai 2017
Outlet - Outlet :
Yellow Brick, Novotel Hotel, Sam's Intan, Movida, Smores, La Bodega, 
Press Room, Chaiwala Cafe, Bonne Gilla, Nervermine Pub & Bistro






0

Saturday, June 17, 2017


Last two weeks, our family has been invited to enjoy 3 days 2 nights at a Five Stars Hotel in Melaka named Casa Del Rio. We thought it will be just another 5 stars hotel experience, but we are totally wrong! This will be a very sincere write up and I hope this post will help you just in case you're wondering where to stay in Melaka for your next visit, or you can even consider this as your honeymoon trip because to be honest we can say its a Malaysian version of Venice and Amsterdam kind of feeling lol. 🤣

We started our journey from KL a bit late so we missed the welcoming ceremony (the other guest told us, it was so cool!) ot ceremony lah, it is just their style of welcoming guest. We arrived at Casa Del Rio after 1 hour and 30 minutes journey. The drive itself is not that difficult as you can easily find the hotel which is located in the heart of Melaka, just a walking distance from Jonker Walk Street and alongside Melaka River. 

Tell you the truth, my first impression was not expecting much. I went straight to the dining hall because it was already dinner time. I let my husband checked us in, then let him carry our luggage to the room.

While waiting for my husband. The view and atmosphere feels like I am in Venice!

He came to me all excited, saying

''Wow! I cant wait to let you see the room"

So, I didnt even had my dinner and went straight up. Guess what, the room is totally amazing! they even installed 2 babies crib for our beloved twins, Adam Qowiy and Adwin Qowiy. Its a king size bed with 2 cute teddy bears on top of it. On the TV cabinet they leave a welcome note (printed with our name on it! specially written by the hotel manager, Michael Quay) next to the note, there is a small cute bowl, inside the bowl got 3 pieces of onde-onde with a brief explanation why they choose onde-onde. Its a traditional paranakan way of welcoming their guest with onde-onde. Onde-onde is a special traditional kueh made of boiled rice cake with gula melaka in it and covered with coconut dumplings.
We got babies crib! 


See the happy faces? Haha The bathroom and bathtub is totally huge!
Next, we have a look on the bathroom. We almost drop our jaws, looking at the bathroom. It is very spacious with bath tub. The bath tub, located next to our bed with a wall as the border and even got a window! i can have a hot tub while playing peek a boo with the twins in their cribs thru the window. The shower also surprisingly good with a big rain shower and a glass wall. Im not sure of other people but for me everytime i went to a hotel I will check on their shampoo and soap, and we can easily judge on their quality control. I'm quite impressed with this hotel as they use a special natural soap made of cinnamon. I like!


The room has balcony as well as sofa bed. We were all excited that we nearly forgot about our dinner. We went down quickly as dinner will set off at 10.30PM. Surprisingly even the hotel only have 66 rooms, but each room is very special, they said it is considered as boutique hotel. We were welcomed by the hotel staffs, Fam and Angie. Like her name, she quickly made us feel like family!  No wonder their hotel rated 5 stars. All of the staffs are so friendly and helpful. We started to feel like we don't want this trip to ever end haha

That night buffet theme menu is Malay Kampung & Peranakan Traditional Food.

Now let's talk about the buffet.
It costs RM98 for adult and RM49 for kids and senior citizen above 60. I think its consider cheap for a 5 stars hotel.

Look this lady, so many food! Well, it's buffet ;) a very delicious one
presenting to you,one of  the best kambing golek my husband ever taste haha

Overall for a buffet they may not have the most variety of choice but the quality of taste indeed 5 stars! My husband said he had one of the best Kambing Golek ever, the gravy tastes just nice really great combination with the well-cooked meat. While me, I love their signature dish which is Durian Crepe. It is so mouthwatering and taste so fresh as they use 100% local durian paste with no additional flavour. The crepe tastes so soft and very thin as we can feel the crunchiness while biting it before the durian paste flooded in our mouth. We are not even exaggerating when we said that the food taste is amazing!

The next day we are invited to join a historical tour, organised by Casa Del Rio. Right after breakfast (not an ordinary buffet style, their breakfast also very special) then we got the chance to have tour on board cruise across sungai Malacca, feels like VIP because we board the cruise on our own boarding port which is from the hotel, no need to queue like other people on the other side of the river. It was exciting as not only we can enjoy the beautiful view of Malacca from the river, the people alongside the river also very sporting, most of them waving at us when they sees us. After finish the tour for about half an hour, we got another tour. Walking tour by Casa Del Rio, lead by a very otai (experienced) tour guide. He seems like nknow all the history about every building we can see in Bandar Melaka. I never knew that historical walk can be very entertaining and i got to see the new side of Melaka. After finish walking tour, the hotel booked us a special foot massage session at their spa, but we missed it because we got another appointment in Jasin at that time. I heard that their Spa also very famous with body massage, unfortunately got no time to try it (maybe next time hehe). The next day, we went for museum hunting! Casa Del Rio also have bicycle tour round Melaka City if you re keen for some breeze on your face.


Historical walk tour. Bit hot so keep your hand fan with you all the time okay :)


Overall, our trip to Melaka this time is pleasently nice! From the short drive to Melaka form KL, the superb host from our stay, awesome stays at Casa Del Rio  


This video summarize our wonderful trip, enjoy!


         

0

Sunday, May 28, 2017





Orang kerja di Kuala Lumpur di bulan Ramadan ni memang mencabar sikit nak cari port buka puasa yang murah dan selesa. Haritu saya ada jumpa port best nak ajak member sekerja untuk buka puasa lepas habis working hours dengan harga bawah RM8 untuk main course sekali dengan air.



Foodtopia Foodbulous weekday treats

Untuk kempen Foodtopia Foodbulous weekday ni kita boleh pilih nak makan apa, 
tak kisah lah makanan arab ke, makanan korea ke, makanan melayu ke, makanan western ke, 
kita ada 7 restoran yang kita boleh pilih semuanya RM7.90 sahaja per meal, main course + air. 

Jom kita tengok makanan-makanan yang ada:


1) Fish.co

Terkenal dengan Seafood in Pan, kita boleh makan seafood siap set ikan dengan nasi, salad + air. atau pun kalau nak makan spaghetti pun sama, hanya RM7.90 je.



kita boleh pilih sama ada nak makan Spaghetti Pomodoro, Fiery Catch ataupun
Seasonal Catch with Spicy Teriyaki

2) The Chicken Rice Shop

Nasi ayam paling famous di Malaysia, di The Chicken Rice Shop kita boleh pilih 3 menu nasi ayam Roasted Chicken Rice, Steam Chicken Rica atau pun Soy sauce Chicken Rice. semuanya pun RM7.90 set sekali air.







3) Sepiring

Masa makan kat sini terkejut tengok Rendang + Set Pulut Kuning + air pun sama juga RM7.90. bukan tu je laksa + air diorang yang famous tu pun jadi RM7.90



4) Little Fat Duck






Haa yang ni sangat sesuai untuk orang yang suka makan pasta and jenis 'grab and go' pasta dia memang best habis. Ada 4 flavours Bolognese, Carbonara Chicken, Carbonara Beef dan Flavour kegemaran saya Chicken Mornay. Sama juga set dengan air RM7.90 je.


5) Pizza San Francisco

Selama ni tak sangka dalam poket cuma ada RM8 pun dah boleh masuk Pizza San Francisco order main course. Fish and chip dia gebu and fillet dia ada few medium pieces bukan 1 pieces besar so sesuailah untuk share dengan orang atau nak take away, bukan tu sahaja kita juga boleh order Carbonara pasta untuk harga yang sama. Carbonara dia pekat and creamy + ada banyak isi ayam so sangat puas hati.

6) Almendi's

Kedai makanan timur tengah yang terkenal ini juga turut sama menyertai kempen Foodtopia dengan menyajikan set main course set Nasi Ayam Mendi masih lagi mengekalkan keistimewaan hidangannya dengan 100% beras basmati (bukan beras campuran)
Restorannya yang sangat luas dan selesa sesuai untuk ajak rakan-rakan atau pun keluarga makan beramai-ramai.



7) Dubuyo

Antara set semua yang saya makan yang ni paling saya terkejut sebab set makanan korea ni portion dia besar and sangat berbaloi untuk RM7.90. Ada dua jenis menu yang kita boleh makan dengan menggunakan voucher Foodtopia. first : 
Soondubu Jigae, yang ni kita boleh pilih sama ada nak ayam, daging atau pun seafood (saya suka seafood sebab udang dia besar!) atau pun pilihan kedua Honey Garlic Bulgogi, saya cuba juga ni memang kenyang betul sebab semangkuk nasi tu penuh dengan daging siap ada telur mata lagi kat atas.


NI laa dia, tengok tu udang dia kemain besar!



Puas hati kan! Ni semua 1 set cuma RM7.90

Okay Korang dah tengok meal ni semua so macam mana nak dapat deal harga RM7.90 tu? sebab kalau korang main redah je kat restoran tu confirm tak dapat harga RM7.90. Ada caranya. First sekali kena claim voucher kat sini --> http://bit.do/foodtopiamines
lepas tu korang akan terima voucher tu melalui email nanti nak makan tunjuk je email tu dah boleh makan makanan di atas untuk RM7.90 sahaja.

Tapi kena cepat sebab promosi tamat 2hb Jun 2017!
Lepas tu korang boleh pergi bila-bila je kecuali sabtu dan ahad. yelah dah nama pun Foodtopia Foodbolous Weekday Treats of course lah weekdays je. Enjoy your meal!


Azlan Andi
0189014301
  
0

Sunday, May 14, 2017


Anda dah baca part 1? Kalau belum, kena baca dulu.
Part 1 tentang persediaan dan hari 1-4, part 2 hari 5-10


HARI KE – 5 [LAKE KAWAGUCHI à TOKYO]
  • ·       0900H – Check out Airbnb. Kami letak luggage di storage JPY1000 [RM40] sebab nak berjalan sekitar Lake Kawaguchi.
  • ·       1000H – Kami ke Lavender Field, di Kawaguchiko Natural Living Center. destinasi terakhi runtuk red line. Makan ice cream matcha sambil lihat Mt Fuji.
  • ·       1200H – Kami pulang semula ke Kawaguchiko Station dan ambil bas line Hijau ke Lava Cave. Hanya ini destinasi kami boleh pergi kerana bas line hijau sangat jauh perjalanan dan jadual bus yang tidak frequent.
  • ·       1700H – Ambil bas dari Lake Kawaguchi station ke Tokyo Staion. Tiket bas JPY1800 satu hala/ pax [RM70]. Perjalanan ambil masa sekitar 2 JAM setengah. Satu kami belajar, kene 30 minit awal sbb bus dia sgt on time. 2 kali kami terlepas bas.
  • ·       1800H – Kami terus bergerak ke Airbnb sebab penat seharian berjalan. Airbnb Kei jadi pilihan kami sebab bilik seperti tradisional Jepun. Harga dalam RM200 satu malam, tetapi kami sekali lagi menggunakan Airbnb Credit untuk pengguna baru, jadi dapat diskaun RM90. Kami pilih untuk dua malam, jadi semua sekali RM285. So per pax / per night adalah RM71.
  • ·       Malam itu kami makan sushi dan masak megi.

KOS HARI KE – 5: RM181

HARI KE – 6 [TOKYO]
  • ·       1200H – Kami ambil day pass Tokyo metro JPY600 [RM30]. Destinasi pertama adalah Imperial Castle Tokyo. Kemudian kami ke East Garden. Kebiasaan nya ada tour di sekitar Imperial Castle setiap rabu. Untuk tour ini adalah percuma!
  • ·       1400H – Kemudian kami ke Harajuku. Berjalan sekitar Shibuya dan juga kami mencari daiso.
  • ·       1600H – Kami ke Meiji Shrine dan kembali ke Tokyo station.
  • ·       2000H – Satu lagi malam di Airbnb Kei [RM71]. Makan malam nasi goreng dan sardine masak sendiri.

KOS HARI KE – 6 : RM101


HARI KE – 7 [TOKYO à SEOUL]
  • ·       1000H – Check out dari Airbnb.
  • ·       1100H – Jalan – jalan Tokyo. Kami melawat Masjid Tokyo di Shibuya dan kemudian mencari Shibuya Famous Crossing.
  • ·       1400H – Kami bergerak ke Euno unu bertemu dengan rakan yang belajar di Jepun dan beliau bawa jalan – jalan Tokyo.
  • ·       1800H – Kami makan ramen halal di Restoran Ayam – ya. Kawan belanja.
  • ·       1900H – Berjalan ke Akibara.
  • ·       2100H – Bergerak ke Airport. Transfer ke Airport JPY3000 [RM115]
KOS HARI KE – 7 : RM115
HARI KE – 8 [SEOUL]
  • ·       0200H – Flight dari Tokyo à Seoul. Harga tiket RM280 / pax naik Peach Airlines.
  • ·       0500H – Tiba di Seoul dan lepas dari imigresen. Belikan T – Money Card KRW5000 [RM20] dan topup KRW10,000 [RM40].
  • ·       0600H – Kami solat subuh di lantai B2 di Queit Room kerana tiada surau di sediakan di Incheon Airport. Lepas solat, kami bergerak ke AREX tren stesen untuk ke Hongik University di mana Airbnb kami berada. Tiket AREX harga KRW3900 [RM14.5]. Tak boleh pakai T – Money sebab AREX seperti KLIA Express, jadi tiket adalah berbeza.
  • ·       0800H – Kami tiba di Hostel Patio Hongdae 99. Memang tak recommend! 1, susah nak cari. Kedua, tak seperti dalam gambar, tak safety katil dengan babies. Kami book ada dapur tapi tak dapat. Jadi, kami cancel kan satu malam, dan gerak cari hostel lain. Satu malam Per Pax / Per Night RM75.
  • ·       1200H – Lepas berehat sikit sebab penat tidur tak betul dan sebab dah hari ke – 8, kami keluar selepas solat Zuhur. Destinasi pertama adalah Geongbukgong Palace, Line 3, Exit 5. Berjalan sekitar Palace dan ramai pakai Hanbok iaiu pakaian tradisional Korea. Boleh di sewa sekitar KRW10,000 [RM40].
  • ·       1500H – Rancang nak ke Hanok Village, tetapi hujan dan salji mula turun, jadi kami pulang ke hostel. Hanok village memang berdekatan dengan Geongbukgong Palace.
  • ·       1700H – Selepas hujan redha, kami bergerak ke Itaewon untuk makan malam dan menziarahi Masjid Itaewon. Banyak restoran halal di sekitar masjid dan malam itu kami makan makanan asli Korea iaitu Bibimbap, Tteokbokki dan Samgyetang.
  • ·       2000H – Selepas berjalan di Itaewon, kami pulang ke hostel untuk istirehat.
KOS HARI KE – 8 : RM449
HARI KE – 9 [SEOUL]
  • ·       0800H – Pagi kami keluar, hujan turun dengan lebat di serta dengan snow. Plan asal mahu ke Nami Island dan juga Petite France tetapi terpaksa di batalkan atas sebab cuaca. Tapi untuk pengetahuan, ke Nami Island menaiki tren kos adalah KRW3000, teksi KRW4000 (boleh share 4) dan one way feri adalah KRW8000. Jadi, untuk return kos Seoul à Nami Island adalah sekitar KRW25,000 [RM95]
  • ·       1000H – Hujan jadi renyai – renyai, kami bergerak pindah ke Hostel baru iaitu JC Dangdaemun. Harga masih sama sekitar RM75 per night / per pax.
  • ·       1200H – Selesai pindah randah, kami bergerak semula ke Geongbukgong Palace dan kali ini ke Hanok Village. Topup KRW10,000 [RM40] untuk T- Money.
  • ·       1400H – Tengahari kami ke Nandaemun Market dan juga myeongdong untuk beli souvenirs.
  • ·       2000H – Pulang hostel dan berehat. Makan malam megi sahaja dan tteokbokki masak sendiri.
KOS HARI KE – 9 : RM115

HARI KE – 10 [SEOUL – KL]
  • ·       1000H – Check out Airbnb.
  • ·       1100H – Gerak Airport KRW3900 [RM14.5].
  • ·       1300H – Flight Seoul à KL RM580 / PAX. Boleh dapat lagi murah kalau beli awal.
KOS HARI KE -10 : RM594.5
JADI, JUMLAH KESELURUHAN KOS 10 HARI 8 MALAM JAPAN & KOREA ADALAH JENG JENG JENG MYR3050! Kalau nak ke Universal Studio Japun tambah lagi RM300 dan jika mahu ke Nami Island juga tambah RM100.
JADI KALAU RM3450 DAH BOLEH DAPAT ALL INCLUSIVE  FLIGHT, LAND TRANSPORT, ACCOMMODATION, FOOD, ENTRANCE TO USJ & NAMI ISLAND.


Maaf banyak gambar terdelete sebab ingat suami dah save yang ada kat insta dengan video boleh tengok kat sini :



 

0


 CERITA TRAVEL JAPAN & KOREA

bersama babies kembar 11 bulan dengan hanya RM3050 seorang dewasa





Permulaannya, kami rancang untuk hanya ke Jepun. Terbang ke Osaka & balik dari Tokyo. Tiba - tiba tiket dari Tokyo pula mahal. Jadi, seperti biasa, saya buka skyscanner untuk scan dari Tokyo, destinasi B mana yang murah untuk terbang ke sana kemudian dari destinasi B pula ke KL. Waktu itu ada beberapa pilihan seperti Hong Kong, China & Korea. Bila saya tanya suami, terus dia excited untuk ke Korea walaupun bagi saya yang dah pernah ke Korea, tiada apa sangat di bandingkan dengan Jepun cumanya dia happy lah boleh cakap dia akan ke Korea juga. 

So, penerbangan kami adalah dari KL ke Osaka, Japan, Land transport ke Tokyo dan Tokyo, Japan ke Seoul, Korea terbang semula ke Kuala Lumpur. Masa buat keputusan untuk ke Jepun adalah 3 bulan sebelum. Dengan dah berkeluarga anak dua ni, jadi kos dia bukan macam zaman solo backpackers dulu. Ini family backpackers so kene adapt itinerary dan juga accommodation ikut kesesuaian. Takkan nak duduk dorm 10 orang pula kan huhu. Untuk bulan pertama, saya beli tiket flight yang besar dulu seperti flight KL ke Osaka dan Seoul ke KL. Budgetting akan saya tunjuk dalam itinerary ya. Okay jom terbang ke Jepun!

TRIP ITINERARY JAPAN & KOREA 2017


HARI PERTAMA [KL ke OSAKA, JEPUN]


  •  0800H - Flight AirAsia KL - Osaka, Japan [RM425 /pax , RM125 / infant] 6 hours flight. (Auto gate option for niqabis 😍 letak passport je untuk identification)
  • 1535H - Arrival Osaka Kix Airport. (Immigration using finger print & facial photograph - alah 2 saat je siap dia minta izin suami saba untuk minta lihat muka. So courteous!) Ingat isi landing form & custom form okay
  • 1600H - Prayer & Dinner at Osaka Kix Kansai Airport. Airport Osaka Kix ni muslim friendly. Surau dia sangat cantik di belakang UniqLo dan ada 3 restoran halal di sana. Jadi, kami makan di sana. Harga makanan dalam ¥900 (RM35) gitu. Rasa mahal kan set makan je dah dekat RM40 tapi itu memang harga standard or murah. ¥1000 tu macam RM10 kita je sekejap habis padahal RM40.
Di hadapan Restoran HALAL di KIX Osaka Airport
  • 1730H - Bergerak dari Kix Osaka Airport ke Osaka Station menaiki JR Line ¥1190 (RM47). Ada banyak pilihan dari airport nak ke Osaka City macam bas dan tren line lain tapi nak sama je harganya. Kami pun penat, naik apa yang jumpa dahulu. Dekat Jepun ada banyak pass untuk public transport. Mula nak ambil Kansai Pass 2 days ¥4000 tapi macam tak berbaloi sebab kami bukan nak berjalan sakan sangat. Kalau tanpa babies, berbaloi lah juga. Jadi beli day pass ¥600 je sehari. Jimat! 
  • 1800H - Tiba ke Airbnb Kazuyo  iaitu studio room. Untuk dua malam kami dapat RM442, tapi sebab dapat travel kredit dari Airbnb RM90, jadi RM352 sahaja untuk dua malam. Kira dah jimat sangat sebab kira nya satu malam hanya RM176 untuk satu bilik. Kalau siapa datang dengan kawan, boleh bahagi lagi harga bilik jadi kena bayar RM88 je tapi dapat bilik memang best habis dan selesa. Boleh masak pula tu!
Katil single tapi boleh tarik. Sangat comfy!

Pintu masuk. Masuk je ada toilet dan shower sebelah kanan, ada mesin basuh dan kitchen sebelah kiri.

Untuk tengok lebih lanjut klik --> Airbnb Kazuyo

  • 2000H - Hajat di hati nak explore Namba & Dotonbori sebab dekat je dalam 30minit jalan kaki, tapi kembar penat plus sejuk pula touch down time winter di Osaka, jadi kami hanya merehatkan diri dalam bilik sambil makan megi hehe.

KOS HARI PERTAMA: RM600

HARI KE - 2 [OSAKA & KYOTO]

Sabatini dan Adam di Namba Street
  • ·       0900H – Rancang nak ke Kyoto awal pagi pukul 7AM tetapi nak siapkan anak, jadi terkeluar lambat. Kami mulakan hari jalan ke Dotonbori Street dan cari Takoyaki. Takoyaki Halal ada  di Restoran Matsuri. Kemudian kami ke Shinsaibashisuji street untuk beli winter jacket untuk babies. Sebab dekat Malaysia tak sempat beli.

  • ·       1300H – Beli tiket Shinkasen untuk naik Bullet Train ke Kyoto. Harga JPY1420 SATU HALA (RM55). Perjalanan hanya 15 minit menaiki tren terpantas dunia ini. Memang berbaloi untuk pengalaman.

Bergambar dengan Shinkansen, kereta api terlaju di dunia


  •        1315H – Tiba di Kyoto. Destinasi pertama adalah Arashiyama Bamboo Grove. Dari Kyoto Station, naik JR Sagano Line ke Saga Arashiyama JPY240 (RM10).
  • ·       1400H – Tiba di Arashiyama Bamboo Grove. Perjalanan dari stesen ke hutan buluh ambil masa 10 minit berjalan kaki. Dekat sini boleh sewa basikal. Memang teringin sangat naik basikal dengan kembar tapi tiada pula tempat duduk bayi tu. So, terpaksa batalkan niat tu. Lunch kami makan roti sahaja dan pack nasi goreng masak sendiri.


Di Arashiyama Bamboo Forest, bersama Biniku Ninja ;)
  •  1600H – 2 jam di habiskan hanya di Arashiyama sebab berjalan naik atas bukan mudah dengan bawa kembar. Bila travel nak bawa anak, memang kena prepare untuk tukar itinerary last minit dan kurangkan destinasi berjalan sebab bukan sahaja mereka yang penat, kita yang bawa dukung mereka lagi lah 2X penat. Solat jamak di stesen metro dekat tepi tangga sebab tiada fasiliti di sediakan.
  • ·       1700H – Gerak balik Kyoto Stesen JPY240 (RM10). Kemudian, kami berjimat naik kereta api biasa sahaja pulang ke Osaka JPY560 (RM22) menaiki JR Kyoto Line Special Rapid Service.
  • ·       1800H – Kami jalan di sekitar Osaka sebelum pulang ke Airbnb Kazuyo (RM88/malam). Rest well! Kami bawa kuali kecil untuk masak, So dinner dah jimat, masak nasi dan sardine!
KOS HARI KEDUA: RM185

HARI KE – 3 [KYOTO ke LAKE KAWAGUCHI]
  • ·       1100H – Awal pagi lepas sarapan, kami check – out! Terus ke Kyoto naik JR Kyoto Line Special Rapid Servie JPY560 (RM22).
  • ·       1130H – Tiba di Kyoto. Simpan beg di loker simpanan. Bayar JPY700 (RM27) untuk 2 beg besar. Kemudian, kami ke Fushimi Inari. Tiket tren jr Nara Line adalah JPY140 (RM5.5) 5 minit perjalanan.
Family potrait di Fushimi Inari. Minta random person tolong ambi gambar haha

  •      1300H – Pulang semula ke Kyoto Station JPY140 (RM5.5). Kami solat dengan selesa di Kyoto Tower kerana ada surau di sediakan di Tingkat 3.
  •       1400H – Bergerak ke Kiyomizudera. Naik bas nombor 100 dari Kyoto station JPY500 untuk bus daypass. Turun di Kiyomizu-michi bus stop. Berjalan naik ke Kiyomizudera dalam 10 minit
  •           1500H – Gerak ke Gion. Naik bas sama nombor 100.
  •          1530H – Tiba di Gion. Berjalan dan makan petang di Naritaya Steak. Dinner dalam RM40.
  •      1800H – Kembali ke Kyoto Tower. Solat. Beli tiket bas ke Lake Kawaguchi. Harga tiket ekonomi sekitar JPY6800 (RM260). Kalau first class sekitar JPY8200 (RM320). Ambil midnite bus sbb jimat hostel.

KOS HARI KE – 3 : RM420

HARI KE – 4 [LAKE KAWAGUCHI]

  • ·       0800H – Tiba di Lake Kawaguchi selepas dekat 8JAM di dalam bas. Pengalaman pahit bila anak – anak excited naik bas sampai kena sound dengan drebar bas. So, kena pastikan anak – anak anda well behave sebab culture di Jepun, mereka tidak gemar bising walaupun anak ketawa.
  • ·       0900H – Terus gerak ke Airbnb Koo. Harga satu malam adalah RM279 [RM145 / PAX]. Walaupun mahal tapi berbaloi sebab dapat bilik selesa yang boleh muat sekitar 4 orang dewasa dan juga ada tempat untuk masak dan basuh baju. Memang rata – rata harga penginapan di Lake Kawaguchi agak mahal.
  • ·       1100H – Selepas berkemas, kami ambil 2 day pass untuk melihat sekitar Lake Kawaguchi JPY1500 [RM60]. Memang berbaloi ambil sebab banyak sangat tempat untuk di lawat,tak cukup 2 hari.
  • ·       1130H – Perhentian pertama kami adalah Ryokan ataupun kolam air panas semulajadi dari gunung berapi. Ada banyak sekitar Lake Kawaguchi tapi yang kami pergi adalah Royal Hotel Kawaguchi JPY1000 / pax [RM40]. Cuma, mandi air panas di Jepun, mereka mengamalkan bebas pakaian, jadi kalau wanita atau family, boleh pergi ryokan yang private untuk family.
  • ·       1230H – Selepas berendam, kami ke destinasi seterusnya iaitu Cable Car Kawaguchi. Tiket cable car JPY800 return / pax [RM30]. Ini Adalah satu tempat untuk menangkap gambar berlatar belakakangkan Mt Fuji yang lawa.
Kami sekeluarga dalam cable car
  •       1400H – Turun dari cable car, kami ke restoran arab unutk lunch. Kami kongsi makan jadi hanya belanja JPY1000 untuk satu pinggan. [RM20/PAX]
  • ·       1500H – Kami bergerak ke destinasi seterusnya iaitu Funatsu Onsen Town dan juga ke museum Fuji.
  • ·       1800H – Pulang ke Airbnb Koo.


KOS HARI KE -4: RM284


sambungan penuh di PART 2 !




0

Monday, July 11, 2016

Teknologi baru dalam dunia Gadget sudah tiba!

Memperkenalkan Phablet = Phone+Tablet

Phablet 4G pertama di dunia,

Microsoft Wisepad W7

Spesifikasi unik

OS: Windows Mobile 10

Camera: Front 2MP; Rear 5MP (Autofocus with flash)

Display Screen: 7” 600 x 1024 IPS

USB: Support USB On-The-Go

Battery: 3200 mAh, 3.7V

Phablet ini antara yang terbaik di pasaran kerana selain daripada spesifikasinya yang awesome, rekabentuknya yang slim dan casingnya diperbuat dari besi membuatkannya lasak dan mudah dibawa.






Jika dilihat dari segi kegunaannya yang utama bila ditanya pada saya, pastinya tanpa ragu saya akan melakukan 5 perkara ini:

1) Revolusi baru dalam dunia gadget saya untuk pembentangan

Sebagai seorang ekskutif pemasaran dalam industri K12 education in IT no.1 di Asia. Saya boleh katakan saya berhadapan dengan pelbagai jenis gadget setiap hari tapi setakat ini yang menjadi masalah utama bagi saya ialah ketika melakukan pembentangan kepada pelanggan. Tablet adalah terlalu besar untuk saya bawa terutama sekali ketika di meja makan bersama pelanggan, manakala telefon pula terlalu kecil untuk membentang slide presentation. Dengan size sederhana Microsoft Wisepad W7 memudahkan saya melakukan pembentangan secara 1-on-1 dengan customer, walaupun di meja makan.



2) Wisepad penghubung untuk segala Medium komunikasi syarikat saya.

Untuk sebuah syarikat public listed kami memiliki pelbagai jabatan, dan email adalah medium utama dalam berkomunikasi. Untuk syarikat kami, kami menggunakan Microsoft office 360 sebagai platform email, kalendar, task, Microsoft softwares (Words, Powerpoint, & Excel) dan perkongsian drive maya OneDrive, dengan adanya Microsoft Wisepad W7 yang boleh saya gunakan sebagai hub untuk office 360 saya sememangnya device terbaik untuk saya gunakan tanpa perlu membawa laptop syarikat ke mana-mana.




3) Platform Media Sosial on the go!

Ya! Apalah guna gadget tanpa akses ke media sosial yang menjadi trend masa kini. Dengan Microsoft Wisepad W7 membolehkan saya login dan update status di media sosial dengan mudah. Aplikasi yang fully responsive mudah didapati dan interfacenya juga menarik dan tidak serabut pada pandangan saya kerana susunan aplikasi yang lebih kemas.

4) Navigasi untuk pemanduan yang lebih lancar.

Seringkali berlaku ketika menggunakan aplikasi navigasi ketika memandu saya menghadapi masalah terlepas simpang, atau pun tersalah jalan kerana peta navigasi yang tidak jelas kerana resolusi skrin yang terlalu kecil untuk telefon bimbit. Merbahaya untuk menatap skrin yang kecil terlalu lama ketika memandu kerana mengganggu fokus pemanduan, menggunakan Phablet Microsoft Wisepad W7 membolehkan saya memandu dengan lebih selamat kerana skrin yang sederhana, tidak terlalu kecil dan tidak terlalu besar sehingga memenuhi ruang dashboard.


5) Mengerat hubungan bersama keluarga dan yang tersayang

Katakan sahaja apa jenis medium komunikasi, sama ada berbual di telefon, berbalas mesej mahupun video call? semua ini adalah mudah dengan Microsoft Wisepad W7 kerana spesifikasinya yang sedia ada membolehkan kita berhubung dengan yang tersayang pada bila-bila masa.

Bukan itu sahaja, terdapat banyak lagi ciri-ciri hebat yang boleh kita enjoy dengan Microsoft Wisepad W7, resolusi grafik yang sesuai untuk gaming, akses kepada berita terkini, storage capacity yang besar, dan pelbagai lagi.

Berita gembiranya ialah Phablet ini kini boleh didapati di Malaysia, DAPATKANNYA SEKARANG DI LAZADA MALAYSIA




Entri ini adalah untuk InvolveAsia x Lazada MY blogger contest. Microsoft Wise Pad W7 ditaja oleh Lazada Malaysia dan shopcoupons.
0

Facebook



Compilation video about us: