Recent Post

Wednesday, January 9, 2019




Bangun pagi, awal – awal lagi Adwin dah ajak Mommy untuk mandi dan bersiap untuk sarapan pagi. Memandangkan kami kena ’check out’, jadi kenalah terus kemas beg siap – siap sebelum turun ke dewan makan. Sampai di dewan makan, beruntung kami tidak perlu beratur untuk makan. Dewan makan hotel di Menara 7 tingkat 7 itu luas, tapi pagi itu penuh dengan orang! Rasanya ada yang buat seminar pada hari sama kami menginap di situ. Tidak kurang juga dengan keluarga yang membawa anak – anak mereka bercuti di Genting Highlands. Tak hairan lah penuh dewan! Pilihan makanan pun banyak, dan sedap! Sedap di mulut tau bukan pandangan. Tapi sebabkan kami sudah lambat untuk buat hotel inspection, jadi Mommy dan Adwin pun makan dengan laju! Kemudian, terus gerak pantas ke lobi supaya tidak terlewat.

tengok dewan makan dia penuh! Banyak pilihan makanan dan sedap!

Pagi itu kami ditemani oleh staf Hotel Ion D'Elemen melihat sekitar hotel dan jenis – jenis bilik yang ditawarkan. Ada dari standard double room sehingga unit 3 bilik. Boleh lihat di website https://www.iondelemenhotels.com untuk baca lebih terperinci tentang bilik dan fasiliti yang ditawarkan oleh Hotel Ion D’elemen. Untuk unit bilik yang mempunyai bilik seperti unit 1 bilik, 2 bilik dan 3 bilik, sangat sesuai untuk bawa keluarga beramai - ramai kalau bercuti di Genting Highlands. Yang bestnya sebab ada dapur dan tempat makan juga. Rasa seperti berada di rumah pula. Memang selesa dan praktikal!

Cuma salah satu yang buat semua orang agak teruja sebab di Hotel Ion D’elemen ada klinik untuk pembedahan plastik! Ingatkan ada di luar negara sahaja. Jadi, buat yang mengambil rawatan di sini akan tinggal di Hotel Ion D’Elemen untuk rawatan dan terapi.

Adwin busy tengok apa ada dekat sekitar Genting Highlands 😆
Cantiknya view bilik siap ada bukit kabus dekat luar!

 
Ini contoh dapur dan ruang makan 
Seterusnya kami mulakan aktiviti kami pada hari itu iaitu naik kereta kabel, masuk ke Jurassic Park Research Centre, Zombie Outbreak dan Ripley Believe it or not. Sepatutnya masuk juga ke Snow World tapi tidak sempat masa jadi kami hanya singgah di Genting Premium Outlet sahaja.

Habis urusan di atas, kami mula turun ke bawah untuk ke destinasi seterusnya iaitu Genting Strawberry Park. Tak banyak strawberi di sini sebab musim yang bersilih ganti, tetapi buat sesiapa yang mahu melihat strawberi ataupun taman lavender, boleh singgah di sini kerana memang sehala. Satu benda sempat Saba beli di taman lavender adalah losyen badan Lavender bersama Cammomile harga RM30 sahaja! Memang suka!

Kemudian kami turun ke Bentong untuk destinasi terakhir. Perjalanan tidak jauh, cuma mungkin kerana turun dari bukit dan penat aktiviti seharian, kami semua terus tidur di dalam van. Tidak sedar, selepas tol Bentong, van memberi signal kiri dan masuk ke dalam kawasan The Acacia Retreats. Wah, kalau yang tidak berhati – hati mesti akan terlepas lorong tersebut. Jadi, apabila lepas tol, sila lah berhati – hati kerana kalau tidak nak buat u – turn memang agak jauh.

Masuk ke kawasan resort, kami melalui jambatan di atas sungai kemudian berhenti di hadapan lobi. Wah, di lobi papan tandanya di buat atas kayu balak. DI tepi lobi ada tempat makan ataupun dewan makan. Malam itu, aktiviti kami adalah BBQ dan berehat serta cabutan bertuah! Saba menang cawan yeay!!!! Rasa bertuah sangat hihi. Jadi, malam itu saba berehat di bilik bersama Adwin berdua. Nak cerita tentang resort pun tak boleh sangat sebab dah malam, kami pun hanya ke dewan makan dan bilik. Bilik dia luas sangat, ada bilik air, katil, almari dan meja solek serta ada penghawa dingin. Cuma, wifi agak slow sebab jauh dari lobi dan tiada TV hihi. Mungkin itu bilik kami, tak pasti pula bilik yang lain – lain. Malam itu kami tidur lena sebab sudah kepenatan seharian.

Keesokan harinya, awal pagi kami sarapan di dewan makan semalam. Baru lah nampak kawasan Acacia Retreats. Memang luas dan terdapat juga water villa, villa berhadapan sungai, rumah Smurfs tapi yang ini masih di baik pulih, ada juga rumah barge iaitu bilik di atas air. Memang cantik dan sangat best untuk datang bersama keluarga atau aktiviti company. Pagi itu selepas kami habis makan pagi, terus berkumpul di hadapan kolam renang untuk acara Treasure Hunt! Wah, dah lama sungguh tidak main permainan macam ini, jadi mula – mula belum teruja lagi. Tapi, bila dah mula bermain, fuhh kalau boleh nak menang. Aktiviti treasure hunt ini di sediakan oleh pihak The Acacia Retreats, memang sangat best untuk explore resort yang sebesar 4 ekar. Selain itu, ada juga aktiviti hiking dan jungle trekking untuk mereka yang minat untuk melakukan aktiviti tersebut. Kemudian, kami berkumpul semula di bahagian atas dewan makan untuk sesi pemberian hadiah. Walaupun kami mendapat nombor terakhir tapi memang satu permainan yang menarik sebab dapat pupuk rasa kerjasama dan seronok! Kemudian kami ada pesta makan durian sebab daerah Bentong memang terkenal dengan durian dan makan tengahari. Oh lupa, dekat situ juga ada kuda tau. Dilepaskan begitu sahaja, bernama Laura hihi. Kemudian kami makan tengahari dan check out dari the Acacia Retreats. Tak sempat nak explore semua sebab kawasannya besar. Insyallah boleh repeat lain kali, bawa keluarga besar terus!

Kemudian, kami ke destinasi terakhir iaitu Bentong Gallery. Di sana, kami banyak belajar tentang sejarah Bentong serta tarikan yang ada di sekitar kawasan Pahang. Dapat satu buku penuh dengan tips dan tempat menarik, insyallah kami akan try dan share untuk trip akan datang! Kemudian kami di jamu Musang King Ice Cream yang sangat sedap, lemang dan rendang serta kuih – muih. Selepas acara makan petang, kami bertukar – tukar kad dan juga no tel untuk rujukan masa depan.

Terima kasih sangat untuk Tourism Malaysia Wilayah Timur atas jemputan untuk turut serta dalam trip ’Discovery West of Pahang’. Moga ada rezeki untuk turut serta trip lain pula insyallah.

0

Thursday, December 27, 2018

DISCOVERY WEST OF PAHANG 2018

Baru – baru ini Saba dijemput oleh Tourism Malaysia Wilayah Timur untuk hadir FAM trip di daerah Pahang Barat (Temerloh – Janda Baik – Genting highlands – Bentong) selama 3 hari 2 malam. Mulanya ingat nak trip berdua dengan Adwa tapi disebabkan Mommy pun belum mahir handle dia sendiri, jadi kita bawa Adwin!! Jadi, bermula lah trip Mommy bersama Adwin menjelajah Pahang Barat. Papa dengan Adwa kena tinggal sebab Papa ada satu event yang bercanggah tarikh dengan FAM trip. So, bye bye hihi.


Adwin sedih Adam tak ikut 😓


HARI PERTAMA – Temerloh dan Janda Baik

Kami bertolak dari Kuala Lumpur sekitar pukul 11 pagi. Seronoknya trip ke Pahang Barat sebab perjalanan dari Kuala Lumpur tidak mengambil masa lama. Kami ke destinasi pertama iaitu C’wok Café Temerloh sekitar 2 jam perjalanan sahaja. Tak sedar masa, tiba – tiba sudah sampai.

C’wok Café terletak di tepi jalan di Kampung Batu Tingkat Termerloh, sekitar 5KM dari exit 819 - Temerloh lebuhraya Kuala Lumpur - Gua Musang. Melihat pada papan tanda, sudah dapat agak yang menu kami pada tengahari itu adalah ikan patin tempoyak! Tengok meja orang lain pun mesti tidak akan tinggal menu ikan patin tempoyak. Tak sabar rasanya nak merasa apakah kelainan kedai itu, kenapa istimewa sangat kedai ini dengan menu ini. Selain itu, kami juga dihidangkan dengan daging masak gulai, ayam kampong gulai, taugeh, ikan sungai goreng dan ulam – ulaman.

Ini lah menu makanan tengahari kami. Nyummy!

Sebaik sahaja makanan di hidangkan di hadapan kami, kagum betul Saba dengan saiz hidangan ikan patin tempoyak restoran ini. Besar betul portion dia. Satu mangkuk boleh makan 2 – 3 orang. Kuahnya pula sangat berlemak. Rupanya, apabila kami tanya dengan pemilik restoran aka tukang masak utama, rahsia kuah tempoyak yang berlemak dan pekat itu sebenarnya datang dari kualiti tempoyak yang sentiasa dijaga. Ikan patin pula fresh sangat, diternak sebelah kedai C’wok Cafe. Adwin selalu susah nak makan, bayangkan dekat restoran itu dia berselera sangat makan nasi berlaukkan ikan patin tempoyak. Terkejut mommy! Bukan setakat ikan patin, boleh juga request nak udang galah, tapi kena buat tempahan awal lah. Baru dapat disediakan.


Belanja tengok saiz ikan. Besar kan? Memang puas hati!

Harga pun berpatutan sangat. Memang puas hati makan walaupun ambil sebahagian ikan sahaja sebab memang besar portion, boleh makan 2 -3 orang tau. Sambil makan, sambil fikir nanti nak bawa Papa, Adam, Adwa datang juga makan disitu sebab memang suka! Menu yang lain pun sedap cuma paling menang mestilah ikan patin tempoyak. Tiga kali Saba tambah! Habislah saya sobs.

Selepas kami kenyang makan, perjalanan diteruskan ke Tiarasa Escape di Janda Baik. Waktu kami bergerak hujan renyai – renyai, kemudian beransur lebat. Jadi, kami tersesat seketika waktu mencari di mana resort tersebut. Jadi akan melalui kawasan perumahan pekerja baru lah akan nampak pintu masuk Tiarasa Escapes.

Buat siapa yang tak pernah dengar apa itu Tiarasa Escape, ini merupakan resort yang menawarkan Glamping. Apa itu Glamping? Singkatan kepada Glamourous Camping. Gituuu! Saba pernah camping, tapi camping yang biasa – biasa sahaja lah, jadi bila dapat tengok konsep Glamping ini macam satu pengalaman baru. Bilik diperbuat daripada jaring2 yang menghalang nyamuk atau serengga lain terbang masuk, tidak menggunakan batu – bata sebagai dinding. Kemudian, atap pula adalah kain khemah yang waterproof, jadi kalau hujan pun tidak basah. Apa yang membuatkan dia glamourous adalah sebab walaupun menggunakan bahan seperti khemah, tapi dia sebenarnya satu bilik yang lengkap dengan katil, tandas, kipas, penghawa dingin sendiri. Dan, luas ya! Jadi, bersesuaian sangat pada mereka yang nak merasa ber camping tapi nak juga keselesaan macam tidur di dalam hotel.

tengok dinding tu. Guna jaring tau!
Adwin depan wading pool. Cantik!

Selain dari glamping, ada juga Treetop Villa ataupun rumah atas pokok. Konsep di Tiarasa ni memang unik ya, mengimbau kenangan waktu kecil main khemah – khemah atau rumah atas pokok. Sama seperti Glamping villa, Treetop Villa juga tidak kurang ekslusif ya. Siap dengan katil tilam dan tandas sendiri, malah ada balkoni juga yang ada sofa dan small tent untuk duduk – duduk. Siapa yang minat untuk bergambar, memang port menarik di sini.
Siap ada small tent dekat balkoni. Wah!

Treetop Villa. Cantikkkk!

Kawasan persekitaran di Tiarasa Escape juga mementingkan alam semulajadi walaupun suasana di dalam Glamping Villa sangat ekslusif. Ada wading pool untuk mandi dan juga ada sungai semulajadi untuk apa – apa aktiviti berkaitan. Malah, kami sebenarnya dirancang untuk berpiknik di hadapan sungai, tapi malangnya sebab hujan, jadi kami hanya berpiknik di cafe sahja. Malah, kalau malam, akan ada bonfire di kawasan resort kalau mahu BBQ atau katanya, konon - konon bakar marshmallow.

Team DWOP 2018 💖

Untuk yang dah berkeluarga macam kami, memang seronok pergi tempat - tempat seperti ini sebab macam - macam boleh explore bersama anak - anak. Memang excited Adwin bergambar dengan wading pool, nasib baik hujan jadi tidak boleh mandi. Servis juga sangat baik dan staf - staf di Tiarasa Retreats cekap melayan tetamu. Cuma, harga untuk semalam di Tiarasa Retreats berharga sekitar RM1000++, jadi buat mereka yang benar – benar ingin merasa kelainan konsep Glamping ataupun Treetop Villas,  boleh jadikan ini percutian ganjaran buat diri dan keluarga. Mesti jadi kenangan yang tidak boleh dilupakan! Sayang sangat kerana Tiarasa Retreat penuh dengan kumpulan syarikat untuk aktiviti mereka, jadi kami tidak dapat bermalam di sana. Melepas peluang untuk Glamping! Apa pun, di sini Saba sediakan contact detail dan info tentang Tiarasa Retreats, boleh simpan untuk rujukan masa depan!

ALAMAT: Persiaran Enderong, Kampung Janda Baik, 28750 Bentong, Pahang
NO TEL: 012-887 7777


Selepas itu, kami segera meredah hujan masuk ke dalam van untuk ke destinasi seterusnya. Masuk sahaja ke dalam van, driver suruh ’buckle up’ sebab kami nak naik ke Genting Highlands! Perjalanan dari Janda Baik ke Genting mengambil masa sekitar , dan disebabkan hujan dan gelap malam, maka pemandu kami lebih berhati – hati. Dari kaki bukit, sudah mula berkabus dan nampak lampu – lampu terang di atas bukit. Teruja betul untuk sampai ke destinasi terakhir iaitu Hotel Ion D’elemen pada hari pertama kami kerana semua pun sudah penat dan lapar.

Dari dalam van lagi Adwin sudah Mommy sediakan dengan baju sejuk. Mencabar juga ke Hotel Ion D’Elemen kerana dari pintu gerbang, masih sekitar 5KM untuk tiba ke hotel. Kata pemandu kami, mungkin hotel ini terletak di bukit sebelah. Wallahualam. Dari jauh kelihatan hotel besar tersergam indah dengan lampu yang terang benderang. Hebat nya boleh ada hotel semegah ini dekat Genting Highlands, detik hati.

 Sampai sahaja di hotel, kami disambut mesra dan terus dibawa ke bilik dewan untuk jamuan makan malam. Patutlah dari luar nampak gah, memang hotel ini besar! Ada 7 menara atau dipanggil tower dan keseluruhan terdapat lebih 600 bilik. Wah, sangat banyak kan? Masa di lobi, kelihatan penuh dengan para tetamu dari pelbagai negara memilih untuk menginap di hotel ini. Hotel Ion D’Elemen juga masih baru dan fasiliti mereka juga lengkap dengan bilik permainan kanak – kanak indoor dan outdoor, kolam renang, dan gimnasium. Kasihan Adwin nak sangat masuk bilik permainan tetapi Mommy sudah penat, jadi terpaksa sogok Adwin dengan aiskrim sahaja sebab tidak dapat temankan dia main di bilik permainan. Insyallah ada rezeki kita datang lagi ya Adwin? Bawa Adam dan Adwa hihi.

Bercerita tentang aiskrim, terus teringat jamuan makan malam dekat hotel Ion D’Elemen. Memang salah satu jamuan makan malam yang sangat memuaskan hati dari segi rasa dan pilihan makanan. Bayangkan, pilihan lauk sahaja banyak. Ada ketam, daging, sotong, udang, ayam, ikan salmon pun ada! Siap ada laksa, sup, dessert pula jangan ceritalah. Memang lebih dari puas hati. Aiskrim juga La Crameria. Adwin makan 3 aiskrim malam tu, Mommy bagi supaya dia bertenang masa upacara alu – aluan.


Selesai upacara, kami semua diberi kunci untuk masuk ke bilik masing – masing. Mommy dan Adwin dapat satu bilik, jadi kami turun ambil bagasi di lobi kemudian terus masuk ke bilik. Terus bersihkan diri dan bersiap untuk rehat sebab seharian sudah kepenatan kerana perjalanan dan kerana esok jadual penuh. Bilik memang sangat selesa ada dua katil twin jadi Mommy dan Adwin tidur di katil masing - masing. Tunggukan 'Ada Apa dengan Pahang Barat' bahagian dua di mana kami sharing lebih banyak aktiviti untuk dibuat di Pahang Barat! Yeay
0

Monday, December 3, 2018



Alhamdulillah Saba dah selesai pantang, syukur terasa bebas haha. Masa pantanglah saat yang paling kasihan untuk ibu-ibu kerana tak dapat nak aktif seperti biasa. Banyak pantang-larang yang perlu dijaga untuk memastikan kesihatan jangka masa panjang. Jadi tak boleh nak keluar rumah sangat, nak makan pun ada menu tertentu. Haiihhhhh...

So Saba memang perlukan khidmat runner untuk tolong Saba belikan barang, buat postage, pickup barang etc di saat Saba tak boleh keluar rumah. Tapi walaupun begitu ada beberapa isu yang kita kena ambil tahu sebelum menggunakan khidmat runner.

1) Trust
Nak minta seseorang yang kita tak kenal untuk buat sesuatu bukanlah satu perkara yang mudah, apa lagi bila melibatkan dokumen penting, duit, pihak lain atau sesuatu yang privacy. Tiada jaminan yang boleh menyelamatkan kita sebagai pelanggan sekiranya sesuatu yang tak diingini berlaku, ini bermakna sebarang urusan dengan runner adalah atas dasar TRUST.

2) Platform
Bagi yang tak pernah menggunakan khidmat runner pasti tertanya-tanya kat mana nak cari runner? Kebanyakan orang cuma akan cari di sosial media atau pun bertanya pada kenalan yang pernah menggunakan khidmat runner. Ini akan berisiko dari segi availability dan lokasi runner, mungkin runner tak free untuk tolong kita atau berada jauh dari kawasan kita berada.

3) Bayaran
Saba jenis segan nak tanya orang tu berapa kita kena bayar dia, tak pasti sama ada berapa amount yang sesuai dengan khidmat dia. Adakah RM30 terlalu mahal atau terlalu murah. Lepas tu nak bayar selepas kita dah guna khidmat runner atau bagi duit dulu? Kalau bagi duit dulu kalau dia lari macam mana?

4) Komunikasi
Setiap kali kita menggunakan khidmat runner pastinya kita inginkan update status penghantaran atau lokasi dah sampai mana? dapat ke tak? pada masa yang sama kita tak mahu terlalu mengganggu runner melakukan tugas mereka. Tetapi kalau kita diam, macam mana kita nak tahu amanah kita dilaksanakan atau tidak.

5) Masa
Kekangan masa terutama sekali apabila melibatkan waktu operasi tempat yang kita perlu pergi, nak mengagak sempat atau tidak pastinya tidak mudah. Lagi pula tiada jaminan time estimation untuk runner selesaikan tanggungjawab mereka mengikut masa kita.

Anda mungkin pernah mengalami 'dilema' ini sama seperti Saba, tapi syukurlah baru-baru ni Saba ada install satu app ni namanya Roda. Alhamdulillah setiap masalah yang Saba alami diatas dah tak jadi masalah. App ni adalah platform untuk kita dapatkan khidmat runner secara telus dan dipercayai. Semua runner dibawah Roda adalah berdaftar dan dinilai melalui review setiap pengguna jadi kita boleh tahu tahap servis dari mereka tanpa perlu risau. 

Platform yang digunakan pula ialah app yang sesuai untuk peranti ios dan juga android. Dengan hanya sekali request kita dah boleh alert pada runner-runner yang berada berdekatan. senang!

Dari segi bayaran, kita dah diberitahu siap-siap amount yang bakal kita dikenakan jadi bergantung pada kita sama ada untuk terima atau tidak. Malah setiap perkhidmatan yang memerlukan perbelanjaan bawah RM50 runner boleh mendahului duit mereka.

Untuk kumunikasi pula adalah sangat mudah, kerana dengan app ni kita boleh menghantar mesej secara terus dengan runner siap boleh track lokasi runner berada di mana jadi kita sentiasa updated dengan status perkhidmatan kita.

Soal masa pun kita dah diberitahu siap-siap estimate time delivery dari awal sampai selesai. Mudahkan?

Jadi kepada anda yang nak gunakan khidmat runner lepas ni, guna Roda je! Boleh install secara percuma di google playstore atau app store sekarang. Klik  icon dibawah:



Tonton video terbaru kami tentang Roda app:




1

Sunday, October 14, 2018


ASSALAMUALAIKUM HI!


Baru – baru ini kami mendapat satu kit hadiah yang istimewa dari Fernleaf Malaysia. Siapa yang tak kenal jenama Fernleaf kan? Dari zaman nenek kita, ibu kita, sekarang anak-anak kita pun masih lagi mengamalkan minum susu Fernleaf, tapi tak ramai tahu tentang rahsia di sebalik penghasilan susu ini sebenarnya. Jadi, di entry kali ini kita akan bongkarkan 3 rahsia Fernleaf mengekalkan kualiti susu Fernleaf UHT sejak 140 tahun dahulu.


Sebelum kami bongkarkan rahsia itu, jom kita unboxing bersama – sama isi kit yang kami terima ini. Seperti biasa kami sekeluarga akan excited setiap kali menerima parcel dari abang posmen, cuma kali ini lebih istimewa kerana packaging yang menarik, bukan setakat Adam dan Adwin excited, kami suami isteri pun sama. Kit yang kami terima adalah sebuah insulated bag dengan corak tompok lembu berwarna hitam putih. Bila zip dibuka, bergema panjanglah "waaah" dari mulut Adam dan Adwin. Benda pertama yang menarik perhatian mereka dari isi bag itu ialah mini figura Lembu yang comel. Kami namakannya Miss Moo. Miss Moo tak datang sendiri, tapi sekali dengan replika ladangnya yang siap ada rumput segar dan bendera New Zealand! Bukan itu sahaja, terdapat juga straw mudah bentuk dengan bingkai mata 100 yang flexible dan panjangggg. Paling kami teruja ialah disertakan juga susu Fernleaf UHT 1L sekotak dan 4 kotak susu coklat Fernleaf UHT 200 ML. Sememangnya kegemaran kami sekeluarga. Kadang kala beli yang kotak, dan untuk Adam Adwin, kami memang belikan mereka susu serbuk kanak – kanak 1- 3 tahun. Sebab mereka serasi dan sangat suka! (yang ini tidak ada dalam beg kit tadi cuma beritahu sebab kami memang penggemar dan pengguna susu Fernleaf hihi on daily basis tau!)


Okay, kembali kepada kit yang kami terima tadi. Dalam itu juga ada pamplet tentang Fernleaf, yang mengandungi informasi rahsia yang kami ingin kongsikan ni. Secara dasarnya, kalau kita sebut susu, mestilah kita fikir semua susu ini semua nya sama bagus. Betul tak? Tapi rupanya tidak ya. 

3 Rahsia kebaikan susu Fernleaf UHT dari New Zealand




1) Rumput

Pertama sekali, dari asal susu itu sendiri sebenarnya adalah 100% susu dari New Zealand. Wah, teruja pula bila fikir, selama ini kami minum susu import lah? Lepas ini tengok Fernleaf, ingat New Zealand. New Zealand sememangnya terkenal dengan suasana semulajadi dan alam sekitar yang dikatakan antara yang terbaik di dunia. Kawasan meragut rumput di sana terpelihara dengan iklim yang sesuai dimana kadar hujan yang baik dan menerima cahaya matahari yang banyak. Ini membuatkan keadaan rumput di sana lebih segar dan berkhasiat! Lembu-lembu Fernleaf menghabiskan 90% masa mereka meragut rumput dan dibiarkan bebas di ladang tanpa terkurung di dalam kandang membuatkan lembu-lembu Fernleaf lebih sihat, gembira dan bebas stress. 




2) Semulajadi

Sambil mereka bergembira habiskan 90% masa meragut rumput segar dan lebih terdedah dengan alam pada hari yang cerah, secara tak langsung mereka mendapat Vitamin D yang lebih tinggi dari lembu tenusu yang hidupnya terkurung di dalam kandang. Ditambah pula dengan kualiti rumput yang segar memberikan mereka vitamin A yang cukup. Gaya hidup mereka yang sihat dengan peluang bergerak bebas menjadikan fizikal mereka menghasilkan protein yang cukup. Ini menjadikan susu yang terhasil kaya dengan nutrien penting secara semulajadi tanpa perlu menggunakan milkbooster. Ingatkan ibu menyusu sahaja perlukan milkbooster, rupanya kalau lembu tidak dapat menghasilkan susu dengan baik pun ada milkbooster hihi.



3) Pakar Tenusu 

Jika anda fikir penghasilan susu yang berkualiti tinggi hanya memerlukan lembu tenusu dapat rumput segar dan dapat menghasilkan susu secara semulajadi, sebenarnya kita silap ya. Fernleaf diiktiraf sebagai pakar tenusu dengan lebih 140 tahun pengalaman. Wah, bukan sekejap ya! Malah, untuk pastikan susu Fernleaf yang sampai di tangan pengguna itu benar – benar berkualiti tinggi, mereka harus memastikan bahawa air, udara, rumput serta persekitaran lembu tenusu itu berada dalam kualiti tertinggi pada setiap peringkat sehinggalah produk sampai ke pengguna. Patutlah Adam dan Adwin suka sangat sebab selain rasa sedap, memang penuh dengan khasiat! 100% Mmmmm<3 o:p="">


Jadi, dekat mana anda boleh dapatkan Fernleaf yang diperbuat dengan 100% susu dari New Zealand ini? Insyallah ada sahaja di mana – mana kedai runcit, market berdekatan anda. Ada pilihan full cream, low fat dan chocolate. Dah tahu khasiat dan kualiti yang dijaga oleh Fernleaf buat kami makin yakin dengan pilihan susu harian kami. Alhamdulillah! Jadi, mari lah kita ber ‘Fernleaf’! 100% Mmmmm! Jom tonton video kami ber 'Fernleaf' seisi keluarga!



Untuk maklumat lanjut, update terkini dan sebarang pertanyaan sila hubungi:

1

Friday, October 12, 2018



THE ATLANTIS RESIDENCE

Kami ada terima jemputan bagi talk di Politeknik Merlimau. Sebelum kami ke Politeknik Merlimau, kami mencuba penginapan lain pula iaitu The Atlantis Residence di Kota Laksamana, lokasinya betul-betul di tepi selat Melaka. Wah, kali ini penginapan kami agak berbeza dari sebelum ini kerana kali ini penginapan kami mempunyai fasiliti yang lebih banyak dari kebiasaan apartmen yang pernah kami kunjungi. Bila tengok fasiliti yang disediakan, rasa macam boleh bercuti dan habiskan masa di dalam kawasan residen sahaja. Memang sesuai untuk ibu bapa yang nak bawa keluarga bercuti tapi dalam masa sama kalau boleh nak ada pilihan tak perlu keluar susah – susah hihi.  


Masuk ke dalam unit apartmen kami, terus kami tergamam sebab ruang dalam memang nampak luxury. Benda pertama yang buat kami mulut ternganga adalah apabila kami ke balkoni, dan kami lihat betapa majesticnya kolam renang The Atlantis Residence. Dah macam mini theme park dah! Memang besar sangat dan ada banyak permainan air untuk kanak – kanak. Adam dan Adwin terus excited sangat nak turun ke bawah. Tapi sebelum itu, kami tour dulu satu rumah tengok unit macam mana.


Kali ini, kami pilih unit satu bilik apartment. Ruang tamu sangat luas! Ada sofa empuk dan televisyen di ruang tamu. Cermin yang besar juga membuatkan ruang tamu rasa lebih lapang. 



Kemudian, kami masuk ke dalam bilik tidur. Wah, besar betul ada 1 katil king dan 1 katil single bersebelahan. Memang luas sangat dan boleh tidur dengan selesa 3 – 4 orang dewasa. Tilam dan bantal empuk sangat. Ada bantal dan juga tilam extra kalau tak muat bilik tidur dan nak tidur di luar. Tepi bilik tidur, ada bilik mandi. 


Kemudian, ada dapur dengan kabinet yang besar. Memang cukup semua perkakas seperti dapur masak, kettle, peti sejuk, pinggan mangkuk serta periuk kecil untuk memasak.


Habis tour unit rumah, kami bergegas turun ke bawah. Memang dah tak sabar sangat Adam dan Adwin nak main air. Bila kami sampai di tingkat bawah, terus mereka berlari ke tempat mandi memang teruja betul, dengan ekspresi "Wahhh" nya yang panjang betul . Kolam terbahagi kepada dua, iaitu untuk kanak – kanak dan dewasa. Memang luas sangat kawasan kolam di The Atlantis Residence dalam pool ada banyak permainan, slide dia terus ke air, memang best explore! Kami fikir, malam itu memang Adam Adwin akan tidur awal sebab penat. 






Selepas dah mandi di kolam, Papa pula minta nak pergi mandi jakuzi dan ke sauna. Di sebab kan depan sauna dan jakuzi, ada lagi tempat permainan kanak – kanak jadi sambil tunggu Papa, Mommy teman Adam dan Adwin main gelongsor dan buaian dekat luar. Untuk sauna dan jakuzi, lelaki dan perempuan asing dan tiada yang persendirian atau private section untuk keluarga. Nak masuk ke dalam bilik sauna dan jakuzi perlu tulis nama dan unit dahulu untuk mengelakkan terlebih kapasiti. Jadi, boleh la enjoy dengan tenang menikmati jakuzi dan sauna hihi.



Lupa nak beritahu, kawasan residens ini macam kotak, ada unit A - B - C - D tersusun empat segi dan berhadapan. Playground ada dua, satu depan tempat sauna lelaki di blok B, dan satu lagi untuk di blok A depan tempat wanita. Siap ada tempat duduk untuk melihat pemandangan dan berehat - rehat. Memang sesuai kalau nak buat kerja sambil hirup udara di luar unit rumah.


Fasiliti lain yang disediakan juga adalah gimnasium. Kemas sangat gim dia, dan peralatan juga ada banyak. Untuk mereka yang nak jaga kesihatan dan  tidak mahu terlepas rutin, fasiliti gimnasium memang agak penting untuk ada walaupun ketika bercuti.


Bukan itu sahaja, ada lagi facility yang membuatkan The Atlantis sangat outstanding. Iaitu Glass Bridge. Dimana kita boleh berdiri di atas platform kaca dari aras 24 yang memboleh kan kita terus lihat ke bawah. Menggerunkan tapi Adam Adwin excited pula lompat - lompat atas gelas tu! Kita yang seram tengok.


Keseluruhannya, penginapan kami di The Atlantis Residence sangat memuaskan tanpa perlu pergi jauh atau keluar pun dari residensi sebab lengkap fasiliti untuk kami. Ada masa kami pergi mandi ke kolam renang yang bak mini theme park tu, ataupun pergi ke playground serta melawat jambatan kaca. Kalau untuk suami pula, dia ke sauna, jakuzi dan juga gimnasium untuk isi masa terluang. Untuk mommy, rest! Jadi, semua pun puas hati hihi. Tapi, kalau nak keluar explore Melaka pun tiada masalah sebab memang dekat je dengan Banda Hilir, Pantai Klebang semua, sekitar 10 -1 5 minit sahaja. Jadi, siapa yang berminat untuk buat tempahan, boleh hubungi terus ke nombor ini 

0122059975
InnStay Apartment

 Selamat bercuti!


Kalau anda nak tengok video penuh semasa kami di sana boleh tonton video ini:


0

Currently Viewing

Followers

Instagram

Compilation video about us: