Recent Post

Saturday, October 12, 2019




JOM EXPLORE AKTIVITI BUCKET LIST KALAU ANDA KE TIOMAN

Jadi, minggu lepas kami dah selamat ke Tioman untuk pertama kali dalam hidup, memang best sangat! 😍 Banyak benda kami cuba dan explore Tioman tapi ada banyak lagi aktiviti best kami tak sempat buat sepanjang trip 4H3M tu. So, dalam entri ni Saba tulis siap - siap dekat sini apa bucket list aktiviti yang boleh di buat kalau nak ke Tioman nanti.


1. Snorkeling, of course!

Ninja sedang snorkeling 😎
Okay jadi untuk must - do activity adalah snorkeling. Di Tioman ni air nya jernih, banyak kehidupan laut yang cantik - cantik dan batu karang yang unik tau, jadi kalau tak cuba snorkeling macam rugi sangat! Anda boleh snorkeling di mana - mana sahaja sekitar Tioman, tapi antara tempat yang menjadi tumpuan untuk snorkeling adalah Pulau Renggis, Marine Park, Pulau Tomok. Ini selalu nya hotspot untuk snorkeling. Selain 3 tempat ini, boleh juga snorkeling di Salang atau di Juara. Yang penting kena try snorkeling okay!



budak - budak pun boleh snorkeling. good family time!

2. Try Discovery Scuba Diving
      
Ninja ready beraksi untuk Discovery Scuba Diving

Ini adalah kali pertama Saba cuba Discovery Scuba Diving and sejujurnya, rasa nak repeat lagi! Sebab masa kami buat DSD dah petang, time tu penat sebab whole day full activities, dan bila gelap jadi dalam laut tu tak nampak apa! Di tambah dengan nervous pertama kali bernafas dan bergantung pada tangki oksigen. Dekat kampung Genting, ada life centre untuk try aktiviti DSD ni dengan harga RM180. Selepas dah sign form semua, ambil suit (boleh sahaja pakai baju sedia ada), ambil fin untuk kaki, google dan mereka akan bawakan equipment lain ke tempat briefing. 

Selepas dah ada safety briefing dan tutorial penggunaan dan aktiviti DSD, kami pakai equipment masing - masing dan terus di bawa ke persisiran pantai. Then baru pakai fin dekat kaki dan masuk air. Tak senang nak berenang guna fin, nasib instructor tunjuk ajar satu - satu. Then, terus ke tempat yang agak dalam sekitar 4 meter dan turun ke dasar laut seorang demi seorang. Bayangkan Saba adalah yang first kena turun bawah tu. Mendebarkan! TAPI, pengalaman seronok sebab pertama kali try untuk menyelam dalam. Saba suggest korang buat pagi atau tengahari sebab pemandangan akan lebih cantik dan jelas. 
misi menyelam di bawah air!

3. Ambil lesan DIVING!

Disebabkan kita dah buat discovery scuba diving, buat sesiapa yang nak go further dan tiba - tiba jatuh minat, atau memang minat, boleh la masukkan dalam bucket list ke Tioman untuk buat lesen diving! Tempat kami ambil pakej DSD pun ada menawarkan kursus diving, jadi anda boleh ke sana tau ada juga tempat lain yang tawarkan kursus lesen diving sekitar Tioman. Kena buat research mana yang murah dan berbaloi okay. Yang penting boleh masuk bucket list kalau berminat!

4. Island Hopping

Di Tioman, terdapat pelbagai pulau kecil dan kawasan yang sesuai untuk island hopping. Selalunya pakej island hopping akan sekali dengan snorkeling! Jadi, dah jimat. Tioman ni besar dan selain dari Tekek dan juara, kawasan lain kena melalui jalan laut. Jadi, bila buat island hopping dapatlah tengok lebih banyak kawasan di Tioman. Air pun cantik sangat, memang best atas speed boat!

Team jalan - jalan atas laut (geng tourism)

5. Sunset di Marina Park

Marina park ataupun taman marina sangat cantik dari dalam laut dan luar tau! Masa kami sampai di Marina Park dah nak petang. Kami mandi di persisiran pantai sambil tengok - tengok ikan kemudian jalan tepi pantai sambil ditemani sunset. Lepas itu makan laksa dan keropok lekor dekat gerai terdekat yang buka. Memang menenangkan dan pemandangan sangat cantik! Ada view gunung sikit, laut, sunset memang onz! 



Pemandangan di Taman Marin. Cantik!

6. Lawat Kampung Juara untuk Juara Turtle Project

Kampung Juara ada macam - macam tarikan, dan salah satunya adalah Juara Turtle Project di mana mereka membuat pusat pemuliharaan penyu. Menarik kan? Orang boleh datang tengok telur penyu menetas, ataupun boleh buat aktiviti sukarelawan. Ramai pelancong dari luar buat sukarelawan di sini bersama keluarga, memang pengalaman yang senang nak dapat. Kami tak sempat untuk melawat ke sini, tapi berdasarkan apa yang Saba baca dan orang sharing, memang worth a visit sangat kalau anda ke kampung Juara.

credit gambar = journey Malaysia.
Dah alang - alang anda ke Kampung Juara, anda boleh juga cuba untuk surfing, snorkeling dan tidur di The Barat Tioman. Kami tidur semalam di The Barat Tioman, alhamdulillah selesa sangat dan cantik resort ini. Paling suka beachfront dia berkonsep ala - ala di Bali. Memang rasa seperti melancong di luar negara walaupun hanya ke Tioman. 

Depan The Barat Tioman, ada kawasan pantai yang dah di dekorasi ala - ala Bali.
Boleh main futsal, ping pong, berehat dan ada buaian semua boleh baring rileks - rileks.
Anak - anak boleh main pasir pantai dengan happynya!

7. Juggle trekking

Sewaktu kami ke Kampung Juara menaiki 4WD, kami melalui kawasan hutan dan driver kami cerita yang salah satu aktiviti yang ramai pengunjung buat kalau datang ke Tioman adalah Jungle trekking! Di Tioman, masih terdapat hutan dara yang belum diteroka. Macam - macam habitat hutan dan spesies flora dan fauna yang unik di dalam hutan di Tioman. Itu yang menarik pengunjung untuk buat jungle trekking! Antara trail ataupun jejak hutan yang selalu di lakukan adalah hutan di antara kampung Tekek dan Juara (ini kata mereka agak sukar sedikit, better ambil guide dan jangan pergi sendiri, bahaya!), Kampung Paya dan Genting serta di Pulau Mukut. Ada yang kata, boleh cari chameleon (sesumpah liar) dan Raflesia tau di Tioman. Menarik betul! Kami tak sempat buat atas kekangan masa dan sebab bawa budak kecil, insyallah boleh repeat next time dengan anak - anak bila dah besar sedikit yeay.

Credit gambar = Trip Advisor

8. Mandi air terjun, refreshing!

Kalau dah bercerita tentang hutan, nak bercerita juga yang selain dari laut, boleh juga buat aktiviti mencari air terjun di Tioman! Air Terjun yang famous adalah air terjun Asah. Kami ke sini dengan menaiki bot sehingga ke jeti Asah dan terus hiking ke tempat air terjun sekitar 30 minit. Jalannya tidak begitu susah sebab ada tangga cuma penat juga lah dukung Adwa yang belum reti berjalan. Selain dari air terjun Asah, kalau ke Kampung Juara boleh ke air terjun Lubok Tija. Best kalau pergi ke air terjun sambil mandi dan berkelah, refresh selepas dah seharian mandi laut.

Anak - anak pun happy dapat mandi air terjun. Sejuk!
Ini lah air terjun Asah. Agak dalam juga tau,
jadi kalau tak pandai berenang kena bawa life jacket.

9. Berkhemah tepi laut!

Masa nak hiking naik air terjun Asah, di depan jeti kampung Asah ada tempat berkhemah cuma agak terbiar. Mungkin bukan musim tapi best kan kalau boleh berkhemah tepi laut biru? Yang saba suka kalau aktiviti berkhemah di Tioman sebab pasir pantai bersih dan pemandangan Tioman yang sangat breathtaking! Dan masa nak balik semula di jeti, nampak ada satu keluarga yang bawa beg camping dan khemah. Insyallah kalau ada rezeki nak datang balik Tioman, Saba nak try untuk berkhemah! Masa di UK dulu suka camping - camping ni. Repeat dengan family mesti memorable! Jadi, saba masukkan berkhemah di Tioman as salah satu bucketlist juga untuk dibuat. Buat siapa yang datang budget, nak jimat cost sambil buat aktiviti yang bukan kebiasaan ni, boleh la try camping!

Ini tapak perkhemahan di Segipong Bay Tioman.
Pakej dan gambar ini saba jumpa di FB: Pakej Tioman Kg Salang.
Tak sempat ke Kg Salang, insyallah next time boleh datang sini berkhemah yeay!

10. Menginap di Tunamaya Resort, ada private beachfront!

Kalau tadi kita dah cerita pasal berkhemah, now aktiviti yang Saba nak masukkan dalam bucket list adalah menginap di Tunamaya resort. Mesti pelik kenapa nak masukkan tidur dalam resort sebagai bucket list, tapi masa pertama kali Saba datang ke Tunamaya Resort memang amazing experience! Laut dia cantik, tak ramai orang dan resort dia sangat exclusive! Rasa macam dekat Maldives, macam orang kaya tau dekat sini 😂 dengan rate dari RM400++/ malam, bagi Saba pengalaman duduk di sini memang best dan affordable sangat! kalau private resort lain dah harga ribu ribu dah. Kalau sesiapa nak cari tempat honeymoon, memang sesuai datang sini. Kalau nak tenangkan minda hati dan perasaan, 2H1M di Tunamaya adalah salah satu aktiviti yang boleh dicuba sebab bila anda ke sini, boleh rest dan boleh explore private beachfront tanpa hiruk pikuk orang lain. Akan rasa exclusive dan tenang je. Saba memang nak repeat datang Tioman tidur sini 1 malam. 

Cantik betul kawasan resort Tunamaya ni. Kami datang sini untuk
lunch sahaja dan makanan dia sedap! thank you Chef!
11. Shopping duty free!

Buat siapa yang tak tahu macam Saba, dekat Tioman pun ada duty free tau! Yang peminat coklat mesti happy datang Tioman. Kami sempat singgah di Tekek untuk beli barang - barang duty free, tapi Saba just beli pampers je sebab kehabisan stok! 😓 tapi, pada siapa yang suka shopping especially barang - barang duty free, boleh masuk dalam aktiviti bucket list kalau ke Tioman!

Duty shop yang kami singgah tempoh hari. credit gambar = google
sebab tak sempat nak ambil gambar, busy shopping! 👀

12. Panjat Gunung Kajang yang penuh adventure!

Aktiviti ni Saba tak sempat buat dan most likely tak akan buat sebab tak minat nak panjat - panjat gunung, tapi Saba letak dalam aktiviti bucket list sebab Saba tahu dekat luar sana memang ada peminat untuk hiking dan panjat gunung ni! Jadi, boleh la letak dalam bucket list untuk panjat Gunung Kajang. Gunung ni tinggi 1038 meter dan merupakan gunung tertinggi di pulau lokasi Semenanjung Malaysia. Anda boleh mulakan perjalanan dari kampung Paya sehingga sampai ke puncak Gunung. Menarik kan? 

Ini lah Gunung Kajang. Agak mencuram tau, jadi kena ada fitness yang cukup!

13. Rock climbing di Gunung Nenek Semukut

Ini yang paling rare dan boleh masuk bucket list anda kalau ke Tioman. Ekspedisi panjat batu di Gunung Nenek Semukut atau juga dikenali sebagai Dragon Horns perlu dibuat secara berkumpulan dan setakat ini, tidak semua yang mencuba untuk buat rock climbing berjaya menghabiskan misi ini. Pemandu pelancong kami memberitahu bahawa sesiapa yang berhajat untuk rock climbing di Gunung Nenek Semukut akan memerlukan sekitar 5 hari perjalanan mendaki, 1 malam tidur sambil 'tergantung' kemudian sambung kembali mendaki sebelum turun semula ke bawah. Saba tak banyak info tentang aktiviti ini, tapi rasanya kalau berminat boleh sahaja tanya mana - mana pemandu pelancong di Tioman samada mereka ada menawarkan pakej rock climbing ke Gunung Nenek Semukut. Selamat mencubaa!

Gunung Nenek Semukt atau Dragon Horns yang menjadi tarikan baru untuk pendaki ekstrem
Gambar kredit: world heritage 

Jadi, ini adalah 13 aktiviti bucket list untuk korang tick bila ke Tioman. Memang best sangat Tioman, insyallah bila dah ada direct flight by SKS Airways nanti akan lebih mudah la explore Tioman. Yeay!


1

Senarai Kampung berbeza Tarikan, ini yang perlu anda tahu sebelum bercuti ke Pulau Tioman

ENTRI BY : AZLAN ANDI


Uniknya Pulau Tioman yang ramai tak tahu. Perasan tak, kalau korang search Tioman kat Google, atau Facebook ke Instagram, jarang orang ada gambar di spot yang sama. Seolah-olah mereka ambil gambar di tempat berbeza. Padahal kat Tioman juga kan??? Ada yang background nampak style hipster, ada yang macam kat negara barat, ada yang macam kat China, ada yang betul-betul kampung. Sebabnya, di Tioman ada beberapa kampung berbeza tapi setiap kampung membawa identiti, tarikan dan style yang berbeza. Jadi, sebelum korang ke Tioman, better baca entri ini supaya boleh tahu nak ke kampung mana dan pengalaman apa yang korang nak dapatkan bila ke Tioman. First of all, you guys tengok map Tioman dulu. Bentuknya dikenali sebagai 'a Tear-drop Island' :


PETA TIOMAN


Dari pengalaman saya ke Tioman haritu, berikut adalah beberapa jenis kampung untuk bagi gambaran pada anda supaya memudahkan perancangan anda ke Tioman nanti.

1) Tekek

Saya akan mulakan dari Kg Tekek. Tekek ni ialah main town, pusat utama Tioman. Mostly orang Tioman mendapatkan sumber bekalan dari sini. Contohnya bekalan makanan, barangan runcit, bekalan tenaga, minyak dan sebagainya. Malah lapangan terbang pun terletak di sini. Tempat penginapan yang mewah pun kebanyakan di sini. Malam pertama, kami tidur di Berjaya Tioman Resort, fuh memang kelas feeling dia. Tekek memang happening, boleh kata 24jam hidup so kalau anda suka suasana macam tu, menginaplah di Tekek kalau ke Tioman.

2) Kampung Juara

Warga Millenial pasti suka dengan Kampung ni sebab memang banyak spot instagrammable malah kebanyakan resort di sini semuanya konsep ala-ala hipster and urban. Dari apa yang saya diberitahu, harga pun average. Kami sempat tidur di sini 1 malam. Memang terasa Tak terlalu mahal dan tak terlalu bajet. Semasa kami di Kampung Juara kami sempat tidur 1 malam di The Barat Tioman, dengan dekorasi tempat bersantai di pantai fuh terasa seperti bercuti di Bali, Indonesia. Jadi jika anda suka suasana ranggi lagi unik tempat you guys kat sini, Kampung Juara. 


3) Kampung Air Batang / Salang

Kampung ni pula sesuai untuk mereka yang nak feeling-feeling seperti berada di luar negara. Ini kerana kawasan Kampung Air Batang memang terkenal dalam kalangan para pelancong dari luar negara. Jangan hairan kalau ke sana ada ramai Mat Salleh terutama sekali di ABC (Air Batang Challet). Namun, bersesuaian dengan target market para pengusaha resort di sana, tentunya harga juga mengikut kadar para pelancong luar.


4) Kampung Mukut

Berbeza dengan Kampung Air Batang atau pun Kampung Salang, Kampung Mukut terkenal dengan keaslian tradisi Pulau Tioman itu sendiri. Otai-otai Pulau Tioman ramai yang tinggal di sini. Kalau ada majlis keraian, atau sambutan tradisi, memang meriah Kampung ni. Nak rasa suasana the origin of Pulau Tioman menginaplah di sini.

5) Kampung Genting

Jangan terkeliru dengan namanya, suasana kampung Genting bukanlah seperti di Genting Highland tu. Kampung Genting ni majoriti didiami oleh orang Melayu dengan suasana kampung yang damai. Rata-rata yang datang ke sini ialah pelancong domestik, orang-orang kita. Suasananya mesra keluarga, dari suasana bilik yang sederhana, juadah makan pun yang mengikut selera tekak kita, dan aktiviti pun relax dan lebih ekonomi. Nak jimat menginaplah di Kampung Genting, kami sempat tidur di sini 1 malam di Damai Resort, memang rasa macam balik kampung halaman. Host yang melayan kami sepanjang di sini pun mesra dan baik-baik semua.

6) Kampung Paya

Diberi gelaran The Chinatown of Tioman Island. Seperti gelarannya, majoriti penduduk Kampung Paya didiami oleh kaum Cina. Pelancong luar dari China terutamanya juga gemar ke sini. Walaupun begitu masih ramai pengunjung Melayu yang datang ke sini terutama yang menginap di Paya Beach Resort. 


Ada lagi kampung yang lain tak sempat saya kenali tapi secara keseluruhan gambaran untuk rujukan anda, 6 Kampung ni yang saya tahu, sekiranya anda tahu ada mana-mana lokasi yang saya tertinggal boleh kongsi diruangan komen. Semoga dengan perkongsian saya kali ini dapat membantu anda membuat pilihan nak tidur kat mana bila ke Tioman. Apa pun saya nak share satu nasihat dari penduduk tempatan yang bawa kami berjalan sekitar Tioman, katanya kalau nak fully appreciate experience di Tioman ni datanglah beberapa kali instead of tinggal lama sampai berminggu-minggu semata-mata nak merasa experience yang berbeza sekitar Tioman. Itu lagi seronok. Jadi jangan nilai Tioman dari pengalaman pertama anda ke sini ya! SElamat bercuti :D

Sekian tips Pulau Tioman. Next sy nak share aktiviti unik yg korang boleh experience di Tioman ni tp susah nak dpt tempat lain.

#Visitmalaysia2020 
0

Friday, October 11, 2019





Assalamualaikum semua! Alhamdulillah untuk kali pertama dalam hidup, Saba dah berjaya ke Pulau Tioman walaupun keinginan nak ke sana itu dah lama membuak. Allah bagi rezeki, lepas habis event besar bulan September lepas, dapat invitation dari Tourism Malaysia Wilayah Timur (Pahang) untuk cover 'product update' di Tioman. Masa itu rasa macam perfect timing sungguh, sebab memang dah penat mengadap kerja projek selama 1 bulan. Kalau siapa yang tak familiar dengan term ' product update', bermaksud perkara, servis, benda, atau tarikan terbaru yang ada di Tioman. Jadi, kalau anda dah lama berfikir - fikir nak ke Tioman, boleh baca entri ini untuk mendapatkan update terbaru. Yeah 😎

Ready untuk explore Tioman yeay! #visitmalaysia2020 #vm2020

Kami bertolak dari MATIC, KL sekitar pukul 4.30AM dengan menaiki van persiaran yang disediakan oleh Tourism Malaysia Wilayah Timur (Pahang). Nasib juga bergerak awal pagi sebab anak - anak semua boleh tidur tak sedar diri. Perjalanan dari KL ke Jeti Tanjung Gemok ambil masa sekitar 5 jam dan tiba di jeti sekitar jam 10AM. Kemudian kami tunggu feri 10.30AM untuk ke Tioman. Harga tiket satu hala RM35 (dewasa) dan RM30 (kanak - kanak). Salah satu lagi cara untuk ke Tioman adalah melalui Mersing. Kalau dari Singapore, lagi dekat untuk ke Mersing sekitar 3 jam sahaja! Jadi kalau warga Singapore tercari - cari destinasi percutian dan ingin mendapatkan vitamin sea, boleh la consider Tioman sebagai salah satu destinasi ya!

Kami naik feri dan perjalanan di atas laut mengambil masa sekitar 2 jam. Sejujurnya, apa yang menyebabkan Saba belum pernah sampai ke Tioman adalah kerana jarak perjalanan yang jauh dan bagi Saba masih tidak begitu murah dengan segala susah payah. Tapi, bila dengar bermula dari awal November akan ada direct flight dari KL ke Tioman oleh SKS Airways, terus rasa bersemangat nak repeat semula trip ke Tioman! Landing dari airport terus terjun laut! Wah 💦

Jadi, ini adalah aktiviti kami sepanjang 4H3M di Tioman yang dirancang oleh Tourism Malaysia Wilayah Timur (Pahang), tapi sebelum itu nak cakap sebenarnya Tioman ni besar tau! Ada 8 kampung keseluruhannya dan kampung semua ada keunikan masing - masing, jadi 4hari ke 10 hari ke memang takkan cukup. Jadi anda perlu tahu apa yang anda nak dari trip ke Tioman supaya dapat merancang dengan betul. Bagi Saba, trip kali ni adalah introduction yang bagus untuk Saba yang tak pernah datang Tioman. Dapat cover macam - macam dan explore banyak tempat! Tapiiii, itinerary ni tak limited dengan apa saba tulis sahaja tau, nanti Saba share aktiviti bucket list di Tioman jadi kalau tiada dalam itinerary bawah ni, anda boleh masukkan sendiri okay! ✌



Hari Pertama ( KL - Tioman)

Gerak dari KL ke Tioman. Kami naik van persiaran kerana gerak as group tapi kebiasaannya boleh ke Jeti Tanjung Gemok menaiki bas. Boleh dapat harga bas sehala serendah RM32++. Kemudian, naik feri pula RM35. Kalau pergi - balik, sekitar RM150 juga. Sebab itu Saba cakap harga dia murah, tapi tak murah sangat sebab perjalanan jauh tu! Kalau naik flight jimat dah masa mungkin 6 jam (separuh hari aktiviti) dan harga mungkin atas sedikit je dari total costing jalan darat. Tak sabar nak tunggu SKS Airways launch route KL ke Tioman. 


- Sampai di Tioman, makan tengahari di Kampung Tekek. Kampung Tekek ini macam bandar dekat Tioman. Kedai yang kami makan adalah 1108 Tekek, berhadapan laut dan di sini bilik seperti cabin rate bermula RM200++. Kami cuma makan di sini, alhamdulillah sedap! Ada monyet friendly dekat sini asyik dikacau Adwin hihi.



First time jumpa complete team untuk Tioman: ada media dan 
juga wakil dari Tourism Wilayah Timur (Pahang). Lunch time di 1108 Tekek

- Lepas makan, kami terus check - in ke Berjaya Tioman Resort. Sebelum kami check - in, kami di bawa ke kawasan insiden kebakaran yang baru sahaja menyebabkan total loss untuk sebahagian kawasan di Berjaya Tioman Resort. Sepatutnya seminar kami dibuat di sini, tapi terpaksa di pindah ke lokasi lain. Tapi, resort masih beroperasi seperti biasa kerana ada dewan makan, dan juga kolam renang di kawasan lain yang tidak terjejas. Berjaya Tioman Resort ini merupakan resort bertaraf 4 bintang. Jadi kalau berminat untuk membuat percutian agak mewah, boleh pilih untuk menginap di sini. 

- Selesai membersihkan diri dan letak barang di bilik, kami terus berkumpul untuk di bawa snorkeling di Pulau Renggis! Memang excited dan refereshing sangat sebab hari pertama dah explore laut! Saba memang recommend selepas perjalanan yang panjang, perlu buat aktiviti laut di petang hari samada snorkeling atau mandi di tepi pantai. Kalau tidak rugi dan hari pertama akan berlalu begitu sahaja. 

Adam Adwin join snorkeling!
Yeay settle snorkeling with family! aktiviti best buat bersama

- Lepas snorkeling di Renggis, kami ke Marine park untuk mandi mana. Selesai mandi manda,  kami singgah minum petang di gerai tepi jalan pekena laksa dan keropok lekor sebelum balik ke Berjaya Tioman Resort untuk tukar baju dan makan malam. Selepas makan rest! Hari pertama sudah selesai.

Hari ke - 2 (Kampung Juara, Tioman)

- Breakfast pukul 8AM dan check - out dari Berjaya Tioman Resort 9AM. Pagi ini kami naik kereta 4WD untuk ke Kampung Juara kerana laluan dia menerusi kawasan berbukit yang agak curam. Memang hanya kampung Tekek dan Kampung Juara sahaja yang mempunyai laluan jalan darat manakala kampung - kampung lain hanya boleh sampai dan accessible menggunakan teksi air (water taxi). Perjalanan dari Berjaya Tioman Resort ke Kampung Juara ambil masa sekitar 30 - 40 minit kerana malam ke - 2 kami akan tidur di hotel The Barat Tioman. 

Sampai di Kampung Juara, kami terus check - in di hotel The Barat Tioman Resort. Suasana di The Barat Tioman rasa seperti di Bali. Semalam semasa di Kampung Tekek di kawasan yacht, rasa seperti di Maldives. Memang unik betul tarikan di Tioman, macam pergi banyak tempat di satu pulau. Kalau Kampung Juara terkenal dengan pantai dan kawasan kampung yang hipster. Cuma, di sini kurang kedai dan tidak begitu hidup di waktu malam, jadi tiada banyak aktiviti yang boleh dilakukan setelah malam kecuali di hotel. 

Macam dekat Bali kan? Memang best sungguh Tioman ni especially untuk family

- Hari ke - 2 kami cuma mempunyai perjalanan ke Kampung Juara, check - in, makan tengahari di Santai Bistro, seminar kemudian bebas untuk membuat aktiviti sendiri seperti mandi kolam di The Barat Tioman ataupun berenang di pantai hadapan resort. Hari ini kami agak santai dan lebih menikmati masa untuk berehat - rehat. Makan malam di hotel.


Hari ke - 3 ( Tekek - Asah - Tunamaya - Genting)

Hari ke - 3 merupakan hari yang paling padat sekali dalam masa trip. Sekiranya anda tidak mahu masukkan kampung Juara sebagai salah satu destinasi semasa melawat Tioman, lebih baik sekiranya anda buat aktiviti seperti discovery scuba diving atau melawat Air Terjun Asah pada hari ke -2 anda. Jadi masa anda tidak terlalu padat dan anda akan lebih enjoy membuat aktiviti. 

- Awal pagi selepas breakfast, kami check - out dan menaiki 4WD kembali ke Kampung Tekek untuk mengambil bot untuk ke destinasi - destinasi kami pada hari ke - 3. Di Tioman, hanya kampung Tekek - Juara sahaja yang mempunyai jalan darat, manakala yang lain pula perlu melalui jalan laut (water taxi). Sampai sahaja di jeti, barang - barang kami menaiki 1 boat terus ke Kampung Genting, manakala kami pula teruskan perjalanan kami ke aktiviti pertama pagi itu.

- Aktiviti pertama, kami kembali ke Pulau Renggis untuk snorkeling! Okay, sejujurnya sangat gembira kerana dapat kembali snorkeling sebab masa snorkeling pada hari pertama agak letih dan tidak puas. Pada hari ke - 3, kami lebih enjoy dan puas, malah equipment snorkeling pada waktu itu lebih kemas dan nampak baru. Siap boleh nampak ikan todak lagi! Memang lebih puas hati untuk snorkeling di waktu pagi.

- Kemudian, kami ke Pulau Tomok pula untuk snorkeling lagi! Kalau tadi di Renggis lebih kepada ikan yang pelbagai, di Tomok pula leboh kepada batukarang (coral) yang menarik dan bulat - bulat. Hari ini memang puas hati dengan snorkeling. 

- Selepas selesai bersnorkeling, kami singgah sebentar di Kampung Paya untuk melawati satu resort iaitu Aman Tioman. Resort di sini juga sangat selesa kalau nak stay! Kolam renang dia berasaskan air terjun memang sangat cantik.


- Selesai lawatan di Kampung Paya, kami terus menaiki bot ke TUNAMAYA untuk lunch. Dekat sini bukan kampung, tapi sememangnya private area untuk resort Tunamaya. Sangat lah cantik tempat ni dan sangat - sangat exclusive! Masa masuk ke sana, kami di sambut oleh staf yang nyanyi - nyanyi. Happening betul! Air dia warna biru dan di situ adalah private beachfront untuk Tunamaya. Ada 3 cara untuk ke sini dah salah satu nya adalah private flight gais! Wah, kalau honeymoon sini memang sangat lah sesuai. Kami cuma melawat resort dan makan tengahari di sini, dan makanan dia sangat da bomb! Bila kami buat room inspection, terkejut bila katanya harga bilik bermula dalam RM400+ / night. wah!! sangat murah untuk this kind of experience! Berkobar nak datang balik nak stay sini 2D1N dekat Tunamaya. Sangat nice!

Santai di private beachfront Tunamaya.

- Settle di Tunamaya, kami meneruskan kepada aktiviti hari ke -3 iaitu ke Kampung Asah untuk hiking mencari air terjun. Perjalanan ke air terjun sekitar 30 minit sahaja, ada tangga jangan risau. Sampai kat atas, dah dengar bunyi air terjun dan bila celup kaki dalam air, fuh sejuk sampai ke tulang. Dekat sini kami habiskan masa dalam 40 minit sebelum bergerak ke destinasi terakhir iaitu Kampung Genting. Itu pun sebenarnya dah flat sangat. Anak - anak semua tidur dalam bot.

Misi cari air tawar pula hihi air terjun Asah

- Akhir sekali, kami tiba ke Kampung Genting dan check - in di Damai Tioman. Kampung Genting adalah kampung yang lebih ekonomi dan di bangunkan oleh orang melayu. Jadi, di sini lebih berkonsepkan melayu. Selesai letak barang dan solat asar, kami terus ke aktiviti yang paling di tunggu iaituuuu...... DISCOVERY SCUBA DIVING. Di sini harga aktiviti DSD adalah RM180 dan kami beruntung apabila pihak tourism tawarkan pada kami sekiranya nak join aktiviti ni. Mestilah nakkkk! Terus ke sana, sign form etc, pakai baju cari fin, google terus ke tepi pantai untuk sesi taklimat. Kalau snorkeling saba pakai niqab, untuk DSD ni tak berani sebab tak pernah buat lagipun lebih mencabar dari snorkeling. Snorkeling dekat paras permukaan laut je kalau jadi apa -apa senang nak cari udara, kalau dalam air? habislah 👀 jadi lepas pakai tank oxygen semua kami pun mulakan DSD. insyallah ini saba share lebih lanjut dalam entri ke -2 apa aktiviti yang menarik boleh anda cuba di Tioman, jadi boleh la karang itinerary sendiri 👍


Jom join discovery Scuba Diving. Memang aktiviti wajib kalau tak pernah cuba


- Habis DSD, semua dah penat sangat full day hari ke -3. Kami makan malam dan rehat. Esok nak bangun awal kejar feri pagi 😆

Hari ke - 4 (Tioman - KL)

- Hari terakhir di Tioman, kami check - out se awal 8AM selepas breakfast dan tunggu feri di Jeti Kampung Genting untuk gerak balik ke Jeti Tanjung Gemok. Di sini kena ada di terminal 1 jam sebelum sebab kata orang, kalau feri ni suka hati dia nak jalan pukul berapa. Kadang dia datang awal, kemudian terus gerak je! Maka terlepas lah. 

- Feri sampai agak lewat, sempat kami lambai - lambai babai ikan dan Tioman. Naik feri macam masa datang, 2 jam perjalanan. 

Sampai di jeti kami naik van untuk kembali ke KL. Lagi 5 jam perjalanan! 😂 Bestnya kalau dah ada flight terus ke sini. Tapi sebelum gerak balik, kami singgah makan dahulu udang galah di Rompin. Memang best, kawasan ini memang terkenal untuk makan udang galah. Then, perut kenyang terus lah gerak balik KL.

- Kami sampai di KL sekitar 8PM tapi pergi makan - makan dahulu, sampai rumah sendiri pukul 11PM. Alhamdulillah untuk trip ke Tioman atas anjuran Tourism Wilayah Timur (Pahang) memang membuka mata tentang Tioman, best untuk first timer macam kami, dan insyallah best untuk repeat lagi! Ada banyak lagi kampung belum explore. Mestilah kena repeat balik!

Jadi, untuk review honest dari Saba, Tioman totally worth your visit! Kalau ada hari lebih, better pergi 5H4M, tapi 4H3M pun dah just nice! Kalau nak budget dan ekonomi serta backpack, boleh la target stay dekat Kampung Genting sebab sana banyak rate murah. Makanan pun senang dapat! Maybe kalau nak kira budget, rasanya pergi balik naik bas naik feri, stay hostel, aktiviti boleh dapat 1 orang RM500 budget. Kalau return trip BAS + FERI RM130, 3 malam stay hotel kalau twin sharing RM90 bahagi 2 jadi RM45 jadi 3 malam RM135 jadi total RM269. Jadi ada baki lagi RM230 boleh buat aktiviti dan makan! so kena la budget budget! Insyallah next entri saba nak share tentang aktiviti yang kena masuk bucket list korang bila ke Tioman! Stay tune!
0

Monday, July 29, 2019

Botol alkali terkenal dari Korea iaitu Botol Alkali Pure Nine kini dah boleh didapati di Malaysia! Bagi pencinta K-Drama mungkin pernah perasan botol berjenama Pure Nine ini sering digunakan oleh pelakon top K-Drama, iaitu Ha Ji Won. Apa yang specialnya botol ini? Apa maksud botol alkali? Kami pun tertanya-tanya sewaktu menerima jemputan untuk event Launching Botol Alkali Pure Nine Malaysia di Stalker Cafe, Kota Damansara baru-baru ini.




Saba pun first time tahu wujudnya Botol Alkali ni. Rupa-rupanya botol alkali ialah botol yang bila kita letak air suling ke dalam botol ni, kandungan PH air tu akan berubah jadi air beralkali.

PureNine bottle ni diperbuat dari bahan organik tau iaitu Starch Material (Bahan Kanji) yang PLA ECO Friendly dan dia Bio - degradable. Boleh tengok bahagian dalam botol ni, nampak biasa je tapi kalau pegang atau rasa dengan tangan memang ada beza! Sebab tu salah satu tips penjagaan botol ini  ialah jangan scrub dia kasar, nanti rosak pula bahagian dalam tu kan. Dah rugi!

Kenapa kita perlukan alkali dalam air kita? Sebab dalam badan manusia, hanya ada dua tempat sahaja yang kita perlukan asid iaitu dalam mulut ketika mengunyah or makan, kemudian asid dalam perut untuk mencerna makanan atau penghadaman. So, selain itu, kita tak perlukan asid ya. Masa dekat launching event ni kita ada buat demonstrasi alkaline test juga dekat beberapa jenama botol air. Ada yang bertukar warna kuning kemerahan sebab kadar asid yang tinggi, ada yang kuning sikit, ada juga pH alkali dia okay. Cuma, kebanyakan atau average semua nya kandungan asid tinggi.



Jadi, dekat sinilah PureNine Bottle mainkan peranan yang besar. Jadi, tak perlu nak bazir duit sentiasa beli air yang alkali tinggi ataupun guna filter yang beribu ringgit. Botol ni boleh pakai lama dan paling best senang nak bawa ke mana - mana. Siap ada banyak pilihan design and jenis cover lagi tau! Ada yang denim, ada leather fuh! Memang mengancam. Silap haribulan rasa macam nak buat koleksi je kan.



Kemudian, masa launching event ini The PureNine memperkenalkan juga Kids Bottle yang diperbuat dari stainless steel. Design dia ada banyak juga, cuma tak sebanyak dewasa tapi still boleh matching - matching dengan dewasa punya hihi. 


Banyak ilmu dan info baru yang kami dapat dari masa launching. Tq The PureNine sebab bawa botol ni ke Malaysia, kalau tak jenuh nak ke Korea cari. A good product especially kitorang dah la tengah obses dengan air apa yang kami minum for daily intake! Siapa yang berminat boleh ke IG/ Twitter/FB:

atau hubungi : 


0

Monday, July 15, 2019




Homestay Best di Seremban dengan konsep klasik dan mewah. Terletak di Taman Kiambang Senawang. Tidak terlalu jauh dari Lembah Klang, lebih privasi dan banyak fasiliti yang sesuai untuk berkumpul bersama keluarga atau aktiviti beramai-ramai.



Salam semua! Alhamdulillah dah selamat kita beraya selama satu bulan dan busy kami berlanjutan sejak dari pesta buku kemudian Festival Ramadhan di Putrajaya. Fuh! Selesai je semua kerja, terus rasa macam nak vacation bertenang - tenan. Itu yang terus raya ke - 5 kami terbang ke Danau Toba Indonesia (untuk entry pasal percutian danau toba boleh klik sini). Tapi sangkaan kami kononnya nak bersantai-santai di Danau Toba bertukar menjadi percutian yang padat dengan aktiviti. Jadi balik dari Danau Toba, Saba nak Qada' percutian yang sepatutnya bertenang-tenang tu. Teringin untuk next vacation pula tapi nak yang lebih santai, kali ni nak bawa family mertua. Cuma, disebabkan Mama tak berapa sihat dan tidak boleh dalam kereta lama, jadi memang niat nak cari tempat atau vacation yang tak jauh sangat dari KL. 
 Tu yang kami cari homestay best di Seremban.

Villa Kiambang luas untuk family day! Yeay

Akhirnya, kami decide untuk ambil villa keluarga yang ada fasiliti kolam renang private di Villa Kiambang, atau lebih dikenali sebagai Homestay Villa Seremban. Kalau nak ke sini, korang just waze je Homestay Villa Seremban atau Villa Kiambang. Lokasi strategik sebab kurang 1 jam dari rumah Mama (mertua) di Sg Besi, Kuala Lumpur. Jalan ke Villa tu pun mudah kerana berdekatan dengan jalan besar. Sebelum puasa tempoh hari, ada cover media trip ke Negeri Sembilan, masa tidur di hotel di Seremban, memang ada pasang niat nak bawa Mama bercuti, mungkin stay di hotel tersebut cuma bilik ada dua sahaja dan kolam kena bercampur dengan pengunjung lain, jadi bila dapat 1 villa macam ni ada 3 bilik siap ada private swimming pool, memang terbaik!

Sampai sahaja di Taman Kiambang, Senawang, akan ada pondok jaga berpagar. Boleh cakap dekat Pak Cik Guard nak ke Villa Kiambang. Nanti guard akan bagi masuk, tak perlu tinggalkan ID terus sahaja hingga ke hujung jalan akan nampak villa di lereng bukit, pintu masuk di sebelah kanan akan ada sign board Villa Kiambang.

Sign board di tempat parking

Memang first impression untuk Villa Kiambang ni, terus rasa 'wah sangat luas' kalau untuk family vacation. Mama siap tanya lagi "semua ni kita punya?" staf dia jawab "Betul tu, dari hujung sana sampai belakang tu, tak ada orang lain di Villa ni" memang rasanya susah nak jumpa Homestay Best di Seremban macam ni. 

Memang sesuai sangat sangatlah untuk mereka yang bawa family ramai. Masuk pintu masuk akan ada gazebo tempat duduk - duduk di sebelah pintu masuk dia yang klasik, lepastu villa ini nampak mewah dengan seni bina utama yang berasaskan kayu tau. Kemudian laman luas sehingga ke pintu bilik. Boleh tengok gambar sebagai bukti. Kemudian, best untuk ibu bapa yang menggunakan wheelchair sebab ada laluan wheelchair terus ke bilik, sanata OKU friendly. Untuk anak-anak kecil pula pasti teruja sebaik melangkah masuk sebab akan terus nampak taman permainan mini di laman utama. 

Tempat permainan budak budak

Lagi satu yang bestnya Villa ni OKU friendly tau, ada ramp untuk naik kerusi roda / stroller. Kemudian ada 1 bilik di bahagian bawah jadi tak perlu naik tangga. Bilik dekat bawah ini sesuai untuk mereka yang ada masalah nak naik tangga. jadi, kami bagi Mama serta Tata dan adik ipar untuk tidur di bilik bawah. Ada tandas dan shower, aircond serta kipas. Masa kami sampai, bilik siap ada decoration tau!! Ada belon cantik, ucapan selamat datang, ada buah dan coklat. Rasa welcoming sangat!
Welcome memo 
Terasa welcome sangat dengan belon decoration semua ;) Ini bilik orked di bawah - 1 Queen

Dekat atas ada lagi 2 bilik iaitu bilik Lily dan bilik Mawar. Bilik Lily katil queen hampir sama besar dengan bilik bawah, ada bilik air sendiri juga. Bilik Mawar pula paling besar! Ada dua katil queen dan 1 katil single. Memang sesuai untuk mereka yang ramai. Ada bilik air sendiri juga, ada iron board, almari untuk gantung baju, sejadah, al quran dan tuala disediakan.

Bilik Lily - 1 katil queen
Bilik Mawar - paling luas 2 katil Queen dan 1 single

Selesai part bilik, kami turun ke bawah untuk ruang tamu dewan makan. Luas sangat ada TV, ada unifi, ada astro dan di sini ada 4 meja makan kayu. Kalau makan beramai - ramai sambil tengok tv memang best! Ruang makan terbuka jadi budak - budak boleh bebas dan pergi main di tempat permainan yang disediakan juga. Tempat BBQ disediakan, tinggal bawa barang untuk di panggang sahaja tau! Memang bila malam buat BBQ tu, rasa macam family time sangat makan sambil borak sambil tengok tv beramai - ramai. Puas betul rasa homestay best di seremban ni.
Ruang makan terbuka, ada TV

misi BBQ ;)


Petang itu, kami tanpa membazir masa terus ke kolam renang untuk mandi manda satu family. Bagusnya pool dekat Villa Kiambang ni ada bahagian dewasa dan kanak - kanak dan dipisahkan dengan pagar. Jadi, memang selamat dan takdelah situasi budak terjun masuk kolam dewasa. Mama siap join mandi berenang sekali, memang tepat keputusan kami nak bawa ke villa ini. Ada juga lah aktiviti bersama dan sebab tiada orang lain, lebih rasa privasi kami terjaga. Nak cari homestay villa best di Seremban yang ada private pool tak banyak. Tu yang rasa untung jumpa Villa ni.

Mama pun join masuk kolam yeay!
Kolam ni malam pun boleh mandi tau! Cantik lampu dia

 
Untuk percutian kami kali ini, kami ambil 3H2M di Villa Kiambang. Waktu check in pada pukul 12PM dan check out pukul 2PM. Breakfast disediakan tau pagi - pagi ada staf datang hantar nasi lemak / roti canai. Kalau nak makanan tengahari dalam pakej pun boleh, kami ambil 1 hari untuk merasa makanan Nogori Sembilan di Cafe Melewar. Pedas daging salai masak lemak dia, tapi sedap!

Makan daging salai masak lomak di Cafe Melewar

Hari terakhir kami check out, kami ke Tanjung Biru mandi laut pula. Sekitar 30 minit sahaja dari Villa Kiambang. TQ pada Villa Kiambang (staff nama Erkha) sebab bagi servis tip - top dari masa kami datang hingga balik. Villa Kiambang ini pun sesuai untuk event seperti birthday party, small wedding, aqiqah, small event, family day, wedding boleh dibuat di sini. Insyallah saba sediakan contact details di bawah, jadi kalau berminat nak ke sini boleh sahaja roger no dan info, cakap je yang saba yang bagi ya!

Harga per malam whole Villa untuk
weekdays : RM750

weekend : RM850
(ni harga masa entry ni ditulis, mungkin berubah ikut masa anda baca ni) 

VILLA KIAMBANG +60162594055 / +60163451055 

IG / FB : HOMESTAY VILLA SEREMBANNak dapat feel lebih, boleh layan video sepanjang kami di Villa Kiambang @ Homestay Best di Seremban





1

SAMBUNG JALAN - JALAN PAHANG PART 2!




Bangun pagi, awal – awal lagi Adwin dah ajak Mommy untuk mandi dan bersiap untuk sarapan pagi. Memandangkan kami kena ’check out’, jadi kenalah terus kemas beg siap – siap sebelum turun ke dewan makan. Sampai di dewan makan, beruntung kami tidak perlu beratur untuk makan. Dewan makan hotel di Menara 7 tingkat 7 itu luas, tapi pagi itu penuh dengan orang! Rasanya ada yang buat seminar pada hari sama kami menginap di situ. Tidak kurang juga dengan keluarga yang membawa anak – anak mereka bercuti di Genting Highlands. Tak hairan lah penuh dewan! Pilihan makanan pun banyak, dan sedap! Sedap di mulut tau bukan pandangan. Tapi sebabkan kami sudah lambat untuk buat hotel inspection, jadi Mommy dan Adwin pun makan dengan laju! Kemudian, terus gerak pantas ke lobi supaya tidak terlewat.

tengok dewan makan dia penuh! Banyak pilihan makanan dan sedap!

Pagi itu kami ditemani oleh staf Hotel Ion D'Elemen melihat sekitar hotel dan jenis – jenis bilik yang ditawarkan. Ada dari standard double room sehingga unit 3 bilik. Boleh lihat di website https://www.iondelemenhotels.com untuk baca lebih terperinci tentang bilik dan fasiliti yang ditawarkan oleh Hotel Ion D’elemen. Untuk unit bilik yang mempunyai bilik seperti unit 1 bilik, 2 bilik dan 3 bilik, sangat sesuai untuk bawa keluarga beramai - ramai kalau bercuti di Genting Highlands. Yang bestnya sebab ada dapur dan tempat makan juga. Rasa seperti berada di rumah pula. Memang selesa dan praktikal!

Cuma salah satu yang buat semua orang agak teruja sebab di Hotel Ion D’elemen ada klinik untuk pembedahan plastik! Ingatkan ada di luar negara sahaja. Jadi, buat yang mengambil rawatan di sini akan tinggal di Hotel Ion D’Elemen untuk rawatan dan terapi.

Adwin busy tengok apa ada dekat sekitar Genting Highlands 😆
Cantiknya view bilik siap ada bukit kabus dekat luar!

 

Ini contoh dapur dan ruang makan 
Seterusnya kami mulakan aktiviti kami pada hari itu iaitu naik kereta kabel, masuk ke Jurassic Park Research Centre, Zombie Outbreak dan Ripley Believe it or not. Sepatutnya masuk juga ke Snow World tapi tidak sempat masa jadi kami hanya singgah di Genting Premium Outlet sahaja.

Habis urusan di atas, kami mula turun ke bawah untuk ke destinasi seterusnya iaitu Genting Strawberry Park. Tak banyak strawberi di sini sebab musim yang bersilih ganti, tetapi buat sesiapa yang mahu melihat strawberi ataupun taman lavender, boleh singgah di sini kerana memang sehala. Satu benda sempat Saba beli di taman lavender adalah losyen badan Lavender bersama Cammomile harga RM30 sahaja! Memang suka!

Kemudian kami turun ke Bentong untuk destinasi terakhir. Perjalanan tidak jauh, cuma mungkin kerana turun dari bukit dan penat aktiviti seharian, kami semua terus tidur di dalam van. Tidak sedar, selepas tol Bentong, van memberi signal kiri dan masuk ke dalam kawasan The Acacia Retreats. Wah, kalau yang tidak berhati – hati mesti akan terlepas lorong tersebut. Jadi, apabila lepas tol, sila lah berhati – hati kerana kalau tidak nak buat u – turn memang agak jauh.

Masuk ke kawasan resort, kami melalui jambatan di atas sungai kemudian berhenti di hadapan lobi. Wah, di lobi papan tandanya di buat atas kayu balak. DI tepi lobi ada tempat makan ataupun dewan makan. Malam itu, aktiviti kami adalah BBQ dan berehat serta cabutan bertuah! Saba menang cawan yeay!!!! Rasa bertuah sangat hihi. Jadi, malam itu saba berehat di bilik bersama Adwin berdua. Nak cerita tentang resort pun tak boleh sangat sebab dah malam, kami pun hanya ke dewan makan dan bilik. Bilik dia luas sangat, ada bilik air, katil, almari dan meja solek serta ada penghawa dingin. Cuma, wifi agak slow sebab jauh dari lobi dan tiada TV hihi. Mungkin itu bilik kami, tak pasti pula bilik yang lain – lain. Malam itu kami tidur lena sebab sudah kepenatan seharian.

Keesokan harinya, awal pagi kami sarapan di dewan makan semalam. Baru lah nampak kawasan Acacia Retreats. Memang luas dan terdapat juga water villa, villa berhadapan sungai, rumah Smurfs tapi yang ini masih di baik pulih, ada juga rumah barge iaitu bilik di atas air. Memang cantik dan sangat best untuk datang bersama keluarga atau aktiviti company. Pagi itu selepas kami habis makan pagi, terus berkumpul di hadapan kolam renang untuk acara Treasure Hunt! Wah, dah lama sungguh tidak main permainan macam ini, jadi mula – mula belum teruja lagi. Tapi, bila dah mula bermain, fuhh kalau boleh nak menang. Aktiviti treasure hunt ini di sediakan oleh pihak The Acacia Retreats, memang sangat best untuk explore resort yang sebesar 4 ekar. Selain itu, ada juga aktiviti hiking dan jungle trekking untuk mereka yang minat untuk melakukan aktiviti tersebut. Kemudian, kami berkumpul semula di bahagian atas dewan makan untuk sesi pemberian hadiah. Walaupun kami mendapat nombor terakhir tapi memang satu permainan yang menarik sebab dapat pupuk rasa kerjasama dan seronok! Kemudian kami ada pesta makan durian sebab daerah Bentong memang terkenal dengan durian dan makan tengahari. Oh lupa, dekat situ juga ada kuda tau. Dilepaskan begitu sahaja, bernama Laura hihi. Kemudian kami makan tengahari dan check out dari the Acacia Retreats. Tak sempat nak explore semua sebab kawasannya besar. Insyallah boleh repeat lain kali, bawa keluarga besar terus!

Kemudian, kami ke destinasi terakhir iaitu Bentong Gallery. Di sana, kami banyak belajar tentang sejarah Bentong serta tarikan yang ada di sekitar kawasan Pahang. Dapat satu buku penuh dengan tips dan tempat menarik, insyallah kami akan try dan share untuk trip akan datang! Kemudian kami di jamu Musang King Ice Cream yang sangat sedap, lemang dan rendang serta kuih – muih. Selepas acara makan petang, kami bertukar – tukar kad dan juga no tel untuk rujukan masa depan.

Terima kasih sangat untuk Tourism Malaysia Wilayah Timur atas jemputan untuk turut serta dalam trip ’Discovery West of Pahang’. Moga ada rezeki untuk turut serta trip lain pula insyallah.

0

Currently Viewing

Instagram

Compilation video about us: